Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Χαράτσι 100 ευρώ για κάθε οικογένεια από το ρεύμα

Ένα ποσό της τάξης των 100 ευρώ τον χρόνο είναι η νέα επιβάρυνση που πλήττει τους πολίτες μέσω των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που αποφάσισε χτες το υπουργικό συμβούλιο και τα οποία θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς.

Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε χτες αυξήσεις 9,2%, οι οποίες ωστόσο στην ουσία είναι κοντά στο 13%, αν συνυπολογιστεί και ο τριπλασιασμός – για τα νοικοκυριά - του τέλους ΑΠΕ, η οποία έχει ήδη αποφασιστεί.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, ήδη από σήμερα ξεκίνησαν οι υπολογισμοί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ, προκειμένου αυτή η αύξηση να κατανεμηθεί ανά κατηγορία καταναλωτών. Κατεύθυνση από το υπουργείο είναι να επιβαρυνθούν λιγότερο οι μικροί καταναλωτές (ρεύμα έως 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο) παρόλο που με αυτόν τον τρόπο τα τιμολόγια “απομακρύνονται” από τις οδηγίες της Ε.Ε. που θέλουν σε κάθε κατηγορία να καλύπτεται το κόστος.

Οι οδηγίες αυτές θα δικαιολογούσαν ακόμη και μειώσεις τιμολογίων σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών (πλούσια νοικοκυριά, εμπορικές επιχειρήσεις) ωστόσο σε αυτήν την φάση η ΔΕΗ επιλέγει να μοιράσει αυτό το μεσοσταθμικό 9,2% σε ποσοστά της τάξης του 7% έως 11%  από τις μικρότερες προς τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, σε μία εξέλιξη που δείχνει σε νέες και μεγαλύτερες αυξήσεις για το 2013 στα μικρά νοικοκυριά.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα:
-Για καταναλώσεις 800 κιλοβατωρών στο 4μηνο, η ΔΕΗ κοστίζει 70,98 ευρώ στο μονοφασικό και 78,45 ευρώ στο τριφασικό. Αν υπάρξει μια αύξηση της τάξης του 7% για αυτές τις κατηγορίες, μαζί με το τέλος ΑΠΕ (περίπου 4%) η επιβάρυνση είναι περίπου 8 και 9 ευρώ το τετράμηνο, ενώ ξεπερνούν τα 10 ευρώ αν συνυπολογιστούν ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

- Για καταναλώσεις 1.200 κιλοβατωρών, η ΔΕΗ κοστίζει 131,22 ευρώ στο μονοφασικό και 143,09 στο τριφασικό. Με περίπου 12%, μαζί με το τέλος ΑΠΕ, εκτιμώμενη αύξηση η επιβάρυνση είναι της τάξης των 16 και 17 ευρώ αντιστοίχως, ενώ πιάνουν τα 20 ευρώ μαζί με τους φόρους.

- Στις 1.600 κιλοβατώρες ανά 4μηνο, δηλαδή σε μία μέση κατανάλωση μιας 4μελούς οικογένειας, η ΔΕΗ στο μονοφασικό κοστίζει 176,52 ευρώ και στο τριφασικό 188,59 ευρώ. Η αύξηση, μαζί με το τέλος ΑΠΕ, εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στο 13%, δηλαδή περίπου 23 και 25 ευρώ αντιστοίχως, που προσεγγίζει τα 30 ευρώ μαζί με τους φόρους.

Εξ ου και το συμπέρασμα για μια επιβάρυνση της τάξης των 100 ευρώ ανά μέση οικογένεια με τριφασική σύνδεση σε ετήσια βάση.

Στις 2.000 κιλοβατώρες ανά 4μηνο, το κόστος που χρεώνει η ΔΕΗ στο μονοφασικό είναι 231,95 ευρώ και στο τριφασικό 248,62 ευρώ. Με μια αύξηση κοντά στο 13%, μαζί με το τέλος ΑΠΕ, οι επιβαρύνσεις είναι 30 με 32 ευρώ αντιστοίχως και ξεπερνούν τα 35 ευρώ μαζί με τους φόρους.

Η υπουργική απόφαση ενδέχεται να εκδοθεί σήμερα κιόλας ή, το αργότερο, την Δευτέρα.  Εν συνεχεία, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ προκειμένου να εγκρίνει τα επιμέρους τιμολόγια, τα οποία και θα υποβάλει προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 

Η τελευταία θα γνωμοδοτήσει προς το υπουργείο το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορεί πλέον η ΔΕΗ να προχωρεί στην  έκδοση λογαριασμών με βάση τα νέα δεδομένα.
Να κλείσουμε αναφέροντας ότι οι αυξήσεις θα επιβληθούν - πιθανότατα σε δύο δόσεις - στους καταναλωτές της χαμηλής τάσης, καθώς τα τιμολόγια της μέσης τάσης απελευθερώνονται.

Πηγή : http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=168291