Η εφημερίδα συγκεντρώνει τα «καταστροφολογικά σενάρια» και τις επιστημονικές εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα μίας δυνητικής ημέρας εξόδου από το ευρώ.
Οπως γράφει σε άρθρο της, ένα Σάββατο απόγευμα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την απόφαση. Την Δευτέρα, αντί για τις συνηθισμένες τους δουλειές το πρωί, οι Ελληνες οργισμένοι θα σχηματίζουν ουρές μπροστά στις σμπαραλιασμένες πόρτες των τραπεζών, προσπαθώντας να πάρουν τις καταθέσεις τους που θα έχουν παγώσει.
Η αξία της δραχμής θα υποχωρήσει άνω του 60% σε σχέση με το ευρώ, ενώ οι τιμές θα κάνουν άλμα στα λίγα καταστήματα που θα τολμήσουν να ανοίξουν.Σύντομα, η ροή ξένης χρηματοδότησης θα διακοπεί, καθώς η Ελλάδα στο πλαίσιο της κίνησης του πρωθυπουργού χρεοκοπεί.
Καθώς η χώρα βυθίζεται στο χάος, η στρατιωτική ηγεσία αναλαμβάνει τον έλεγο της κυβέρνησης.
Αυτή η τρομακτική αλυσίδα γεγονότων μπορεί να μην συμβεί πραγματικά, αλλά ο κίνδυνος ότι η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα βαριά τραυματισμένη από την κρίση, θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί. Αυτός ήταν εν πολλοίς και ο λόγος που οι ηγέτες υιοθέτησαν την περασμένη εβδομάδα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, με την ελπίδα να ενισχύσουν τις 17 χώρες της Ευρωζώνης με ένα ακόμη σφικτότερο πλάισιο ελέγχου.
Αν και επισήμως κανείς στην Ευρωζώνη δεν συζητά το ενδεχόμενο αποχώρησης κάποιας χώρας, το τεράστιο κόστος που συνοδεύει η παραμονή σε αυτήν κάνει πολλούς -και ειδικά τους Ελληνες- να εξετάζουν λεπτομερώς τι θα συνέβαινε εάν μία χώρα εγκατέλειπε το κοινό νόμισμα.
«Θα πρέπει να μην έχουμε αυταπάτες ότι επί του παρόντος δεν βρισκόμαστε στο τρένο της δραχμής», λέει ο Ιάσων Μανωλόπουλος, διαχειριστής hedge fund. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταλήξουμε εκεί, αλλά αυτή είναι η πορεία μας σήμερα».
Αν και ο πρώην υποδιοικητής της ΕΚΤ και αφοσιωμένος φίλος του ευρώ δήλωσε εμφατικά ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και όχι εκτός, επενδυτικές τράπεζες, οικονομολόγοι και νομικοί συνεχίζουν να ερευνούν τις πιθανές εξελίξεις μίας επιστροφής στη δραχμή. Τις τελευταίες ημέρες η Nomura και η UBS δημοσίευσαν αναλυτικές μελέτες. Η πρώτη προβλέπει υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 60% σε σχέση με τη δραχμή, ενώ η δεύτερη προχωράει περαιτέρω προειδοποιώντας για υπερπληθωρισμό, απειλή πραξικοπήματος και πιθανό εμφύλιο σε μία χώρα που θα εγκατέλειπε ατάκτως την ευρωζώνη με χρεοκοπία.
Μία από τις πλέον λεπτομερείς μελέτες παρουσίασε ο Ερικ Ντόρ, οικονομολόγος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Λιλ της Γαλλίας. Στο έργο του «Εγκαταλείποντας την Ευρωζώνη: Οδηγίες Χρήσης», ο συντάκτης ξεκινά με το προφανές: μία επιστροφή στη δραχμή θα ξεκινήσει με άμεσο πάγωμα των καταθέσεων.
Για να μην βγουν εκτός συνόρων οι υπόλοιπες αποταμιεύσεις των πανικόβλητων Ελλήνων, θα σταματήσουν και οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αναπόφευκτα το νέο νόμισμα θα υποστεί μείωση της αξίας του, ενώ οι λογαριασμοί σε «νέες δραχμές» θα παραμένουν παγωμένοι.
Τα καταστήματα θα υποχρεωθούν να δέχονται υποκατάστατα του ευρώ ή την υποτιμημένη εκδοχή τους που θα κυκλοφορεί εντός της Ελλάδας μέχρι να τυπωθούν από την κεντρική τράπεζα αρκετές νέες δραχμές για να αντικατασταθούν τα 200 δισ. ευρώ σε ρευστό που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.
Το ίδιο διάστημα η Ελλάδα θα έχει μετατραπεί σε παρία του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Οι τουρίστες θα την θεωρούν παράδεισο ευκαιριών, αλλά οι περισσότεροι Ελληνες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν εκτός συνόρων. «Ελπίζω να μη συμβεί, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», υποστηρίζει ο κ.Ντορ.
Ο βρετανός νομικός Τσαρλς Πρόκτορ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, καθώς έχει μελετήσει τις νομικές πλευρές του ζητήματος. «Πρέπει να αναγνωριστεί ότι ένα κοινό νόμισμα δεν εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα οικονομιών», όπως λέει, έτσι μερικές χώρες μέλη «πρέπει να αποχωρήσουν ώστε να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους».
Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων σε μία περίπτωση εξόδου θα αντιμετώπιζαν ουσιαστικά χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς η αγορά δεν θα δεχόταν να πληρωθεί σε υποτιμημένες «νέες δραχμές», σημειώνει. Και αυτό μπορεί να «πλήγωνε» τις ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υπέφερε περισσότερο, καθώς κατέχει περίπου 60 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.
Χωρίς στήριξη του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα αδυνατούσε να δανειστεί από το εξωτερικό, αλλά την ίδια ώρα με φτηνό νόμισμα και έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής, η Ελλάδα θα έβλεπε δραστική βελτίωση της προοπτικής επιστροφής της στην ανάπτυξη.
Αν και λίγοι, οι Ελληνες οικονομολόγοι που υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή, τονίζουν ότι είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των χρόνιων ελλειμμάτων. Ο Θεόδωρος Μαριόλης, οικονομολόγος στο Πάντειο πανεπιστήμιο, υποστηρίζει ότι μία υποτίμηση 50% ή και περισσότερο στο νέο ελληνικό νόμισμα θα περιόριζε το εμπορικό έλλειμμα χωρίς να εκτινάξει τον πληθωρισμό - κάτι που πολλοί συνάδελφοί θεωρούν «πολύ καλό για να είναι αληθινό».
Ακόμη κι έτσι, το εάν τα παραπάνω είναι μακροπρόθεσμη λύση για μία χώρα που απέτυχε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της παραμένει αμφιλεγόμενο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας εάν επιστρέψει στη δραχμή θα είναι να πείσει τους πολίτες να χρησιμοποιούν ένα υποτιμώμενο νόμισμα, όταν θα είναι διαθέσιμο το σταθερό ευρώ, υπογραμμίζει ο Χαλ Σκοτ, ειδικός στα διεθνή οικονομικά στη Νομική του Χάρβαρντ.
Αυτή η διαρκής τάση ανταλλαγής δραχμών με ευρώ θα προκαλούσε διαρκώς μεγαλύτερη υποτίμηση, οδηγώντας σε υπερπληθωρισμό. «Το πρόβλημα της υποτίμησης είναι το σοβαρότερο ... πραγματικά δεν ξέρω πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί», σχολίασε ο Σκοτ σε σχετική ερώτηση.
Πηγή : Εθνος
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63589836
New York Times
http://www.nytimes.com/2011/12/13/business/global/a-greek-what-if-draws-concern-dropping-the-euro.html?_r=2&ref=greece