Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

New York Times: Η ζωή με τη δραχμή

Η εφημερίδα συγκεντρώνει τα «καταστροφολογικά σενάρια» και τις επιστημονικές εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα μίας δυνητικής ημέρας εξόδου από το ευρώ.

Οπως γράφει σε άρθρο της, ένα Σάββατο απόγευμα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την απόφαση. Την Δευτέρα, αντί για τις συνηθισμένες τους δουλειές το πρωί, οι Ελληνες οργισμένοι θα σχηματίζουν ουρές μπροστά στις σμπαραλιασμένες πόρτες των τραπεζών, προσπαθώντας να πάρουν τις καταθέσεις τους που θα έχουν παγώσει.

Η αξία της δραχμής θα υποχωρήσει άνω του 60% σε σχέση με το ευρώ, ενώ οι τιμές θα κάνουν άλμα στα λίγα καταστήματα που θα τολμήσουν να ανοίξουν.
Σύντομα, η ροή ξένης χρηματοδότησης θα διακοπεί, καθώς η Ελλάδα στο πλαίσιο της κίνησης του πρωθυπουργού χρεοκοπεί.
Καθώς η χώρα βυθίζεται στο χάος, η στρατιωτική ηγεσία αναλαμβάνει τον έλεγο της κυβέρνησης.
Αυτή η τρομακτική αλυσίδα γεγονότων μπορεί να μην συμβεί πραγματικά, αλλά ο κίνδυνος ότι η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα βαριά τραυματισμένη από την κρίση, θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί. Αυτός ήταν εν πολλοίς και ο λόγος που οι ηγέτες υιοθέτησαν την περασμένη εβδομάδα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, με την ελπίδα να ενισχύσουν τις 17 χώρες της Ευρωζώνης με ένα ακόμη σφικτότερο πλάισιο ελέγχου.
Αν και επισήμως κανείς στην Ευρωζώνη δεν συζητά το ενδεχόμενο αποχώρησης κάποιας χώρας, το τεράστιο κόστος που συνοδεύει η παραμονή σε αυτήν κάνει πολλούς -και ειδικά τους Ελληνες- να εξετάζουν λεπτομερώς τι θα συνέβαινε εάν μία χώρα εγκατέλειπε το κοινό νόμισμα.
«Θα πρέπει να μην έχουμε αυταπάτες ότι επί του παρόντος δεν βρισκόμαστε στο τρένο της δραχμής», λέει ο Ιάσων Μανωλόπουλος, διαχειριστής hedge fund. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταλήξουμε εκεί, αλλά αυτή είναι η πορεία μας σήμερα».
Αν και ο πρώην υποδιοικητής της ΕΚΤ και αφοσιωμένος φίλος του ευρώ δήλωσε εμφατικά ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και όχι εκτός, επενδυτικές τράπεζες, οικονομολόγοι και νομικοί συνεχίζουν να ερευνούν τις πιθανές εξελίξεις μίας επιστροφής στη δραχμή. Τις τελευταίες ημέρες η Nomura και η UBS δημοσίευσαν αναλυτικές μελέτες. Η πρώτη προβλέπει υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 60% σε σχέση με τη δραχμή, ενώ η δεύτερη προχωράει περαιτέρω προειδοποιώντας για υπερπληθωρισμό, απειλή πραξικοπήματος και πιθανό εμφύλιο σε μία χώρα που θα εγκατέλειπε ατάκτως την ευρωζώνη με χρεοκοπία.
Μία από τις πλέον λεπτομερείς μελέτες παρουσίασε ο Ερικ Ντόρ, οικονομολόγος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Λιλ της Γαλλίας. Στο έργο του «Εγκαταλείποντας την Ευρωζώνη: Οδηγίες Χρήσης», ο συντάκτης ξεκινά με το προφανές: μία επιστροφή στη δραχμή θα ξεκινήσει με άμεσο πάγωμα των καταθέσεων.
Για να μην βγουν εκτός συνόρων οι υπόλοιπες αποταμιεύσεις των πανικόβλητων Ελλήνων, θα σταματήσουν και οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αναπόφευκτα το νέο νόμισμα θα υποστεί μείωση της αξίας του, ενώ οι λογαριασμοί σε «νέες δραχμές» θα παραμένουν παγωμένοι.
Τα καταστήματα θα υποχρεωθούν να δέχονται υποκατάστατα του ευρώ ή την υποτιμημένη εκδοχή τους που θα κυκλοφορεί εντός της Ελλάδας μέχρι να τυπωθούν από την κεντρική τράπεζα αρκετές νέες δραχμές για να αντικατασταθούν τα 200 δισ. ευρώ σε ρευστό που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.
Το ίδιο διάστημα η Ελλάδα θα έχει μετατραπεί σε παρία του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Οι τουρίστες θα την θεωρούν παράδεισο ευκαιριών, αλλά οι περισσότεροι Ελληνες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν εκτός συνόρων. «Ελπίζω να μη συμβεί, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», υποστηρίζει ο κ.Ντορ.
Ο βρετανός νομικός Τσαρλς Πρόκτορ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, καθώς έχει μελετήσει τις νομικές πλευρές του ζητήματος. «Πρέπει να αναγνωριστεί ότι ένα κοινό νόμισμα δεν εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα οικονομιών», όπως λέει, έτσι μερικές χώρες μέλη «πρέπει να αποχωρήσουν ώστε να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους».
Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων σε μία περίπτωση εξόδου θα αντιμετώπιζαν ουσιαστικά χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς η αγορά δεν θα δεχόταν να πληρωθεί σε υποτιμημένες «νέες δραχμές», σημειώνει. Και αυτό μπορεί να «πλήγωνε» τις ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υπέφερε περισσότερο, καθώς κατέχει περίπου 60 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.
Χωρίς στήριξη του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα αδυνατούσε να δανειστεί από το εξωτερικό, αλλά την ίδια ώρα με φτηνό νόμισμα και έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής, η Ελλάδα θα έβλεπε δραστική βελτίωση της προοπτικής επιστροφής της στην ανάπτυξη.
Αν και λίγοι, οι Ελληνες οικονομολόγοι που υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή, τονίζουν ότι είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των χρόνιων ελλειμμάτων. Ο Θεόδωρος Μαριόλης, οικονομολόγος στο Πάντειο πανεπιστήμιο, υποστηρίζει ότι μία υποτίμηση 50% ή και περισσότερο στο νέο ελληνικό νόμισμα θα περιόριζε το εμπορικό έλλειμμα χωρίς να εκτινάξει τον πληθωρισμό - κάτι που πολλοί συνάδελφοί θεωρούν «πολύ καλό για να είναι αληθινό».
Ακόμη κι έτσι, το εάν τα παραπάνω είναι μακροπρόθεσμη λύση για μία χώρα που απέτυχε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της παραμένει αμφιλεγόμενο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας εάν επιστρέψει στη δραχμή θα είναι να πείσει τους πολίτες να χρησιμοποιούν ένα υποτιμώμενο νόμισμα, όταν θα είναι διαθέσιμο το σταθερό ευρώ, υπογραμμίζει ο Χαλ Σκοτ, ειδικός στα διεθνή οικονομικά στη Νομική του Χάρβαρντ.
Αυτή η διαρκής τάση ανταλλαγής δραχμών με ευρώ θα προκαλούσε διαρκώς μεγαλύτερη υποτίμηση, οδηγώντας σε υπερπληθωρισμό. «Το πρόβλημα της υποτίμησης είναι το σοβαρότερο ... πραγματικά δεν ξέρω πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί», σχολίασε ο Σκοτ σε σχετική ερώτηση.

Πηγή : Εθνος
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63589836

New York Times
http://www.nytimes.com/2011/12/13/business/global/a-greek-what-if-draws-concern-dropping-the-euro.html?_r=2&ref=greece

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Φονική γρίπη εργαστηρίου θέτει σε επαγρύπνηση τη διεθνή κοινότητα

Σε επαγρύπνηση δηλώνουν ότι θα βρίσκονται τα υπουργεία Υγείας πολλών χωρών, μετά την ανακοίνωση ερευνητών στην Ολλανδία ότι δημιούργησαν ένα πολύ πιο επικίνδυνο στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η5Ν1. Ο νέος ιός εξαπλώνεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και πιθανώς σκοτώνει το 60% των θυμάτων του.

«Πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Συζητήσαμε πολύ γι΄αυτό το θέμα σήμερα το πρωί» δήλωσε ο  Γάλλος υπουργός Υγείας Ζαβιέ Μπερτράντ, έπειτα από συνάντηση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια στην Υγεία (GHSI).

Μέλη της GHSI είναι η ομάδα G7 των βιομηχανικών χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η ομάδα του Ρον Φουκιέ στο Ιατρικό Κέντρο «Έρασμος» στο Ρότερνταμ ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια μεταλλαγμένη μορφή του Η5Ν1 η οποία για πρώτη φορά μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών σκοτώνει το 60% των ανθρώπων που προσβάλλει.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί μόνο 350 θάνατοι, καθώς ο ιός που υπάρχει στη φύση δεν μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η ανακοίνωση των Ολλανδών ερευνητών δημιούργησε το φόβο ότι ο νέος, μεταλλαγμένος ιός θα μπορούσε να δραπετεύσει από το εργαστήριο και να προκαλέσει επιδημίες με χιλιάδες νεκρούς.

Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν επίσης ότι η δημοσίευση των μεθόδων που εφαρμόστηκαν για τη δημιουργία του νέου ιού θα επέτρεπε σε τρομοκράτες να αναπτύξουν αντίστοιχους θανατηφόρους ιούς.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε πάντως ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ντάλι δήλωσε ότι η ΕΕ έχει λάβει τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις από τους Ολλανδούς ερευνητές:

«Οι ολλανδικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο ίδιος ο ιός βρίσκεται αποθηκευμένος με έναν πολύ ασφαλή τρόπο. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι ερευνητές είχαν λάβει τις απαραίτητες άδειες και ακολουθούν έναν κώδικα δεοντολογίας».

Πράγματι, αυτού του είδους οι επικίνδυνοι ιοί φυλάσσονται συνήθως σε εργαστήρια του ανώτατου Επιπέδου Βιοασφάλειας 4.

Ο Ντάλι είπε ακόμα ότι οι ερευνητές «δεν έδωσαν ευαίσθητες λεπτομέρειες» για τη μετάλλαξη που θα αύξανε την παθογένεια του ιού.

Οι ερευνητές επισήμαναν πάντως ότι τέτοιου είδους μεταλλάξεις, που επιτρέπουν στον ιό να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων, μπορούν θεωρητικά να εμφανιστούν και αυθόρμητα στη φύση.

Πηγή : Τα Νέα On line
http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4679507

Δεν κόβονται τα ¨δώρα΄. Η τρόικα ζητά μείωση του κατώτατου μισθού

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν μικρές αυξήσεις, αλλά η τρόικα θέτει θέμα κατώτατου μισθού στο πλαίσιο ρύθμισης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Η τρόικα δεν μας έχει ζητήσει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, να καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, δεν έχει τεθεί ούτε θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν μικρές αυξήσεις, αλλά η τρόικα θέτει θέμα κατώτατου μισθού στο πλαίσιο ρύθμισης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον κ. Παπαδήμο για τις εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου, επικουρικές συντάξεις και δαπάνες στα φάρμακα, για το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που έχει ξεκινήσει, για τα προγράμματα προστασίας των ευπαθών ομάδων και τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, όπως η αυτεπιστασία στους δήμους.
Εν τω μεταξύ, με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας για τη νέα δανειακή σύμβαση και την πιθανότητα «γέννησης» νέων απαιτήσεων από την πλευρά των ελεγκτών ολοένα και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις λένε «όχι» στη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑONLINE
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112784059

Σεισμός 4,5 ρίχτερ στο Αιγαίο

Ισχυρή υποθαλάσσια δόνηση των 4,5 ρίχτερ σημειώθηκε στη 00:48 μετά τα μεσάνυχτα στο Αιγαίο κοντά στη Σκύρο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτων και απείχε ακριβώς 19 χλμ από τη Σύρο και 87 χλμ από τη Χαλκίδα.