Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Δάνεια 8 τρις δολαρίων

Αντιμέτωπες με ομόλογα αξίας 8 τρις δολαρίων που λήγουν εντός του 2012 βρίσκονται οι οικονομίες του G7, την ίδια ώρα που αναμένεται αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω υποβαθμίσεων των οικονομιών και αυξημένων απαιτήσεων των πιστωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Ιαπωνία, η οποία για το 2012 καλείται να αναχρηματοδοτήσει χρέη 3 τρισ. δολ. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με ληξιπρόθεσμα χρέη 2,8 τρισ. δολ για το 2012.
Τρίτη στην λίστα είναι η Ιταλία της οποίας οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις για το 2012 υπολογίζονται στα 428 δισ. ευρώ. Η Γαλλία καλείται να αναχρηματοδοτήσει τίτλους 367 δισ. δολ. και η Γερμανία 285 δισ. δολ. Η Ρωσία βρίσκεται στην καλύτερη θέση (και τελευταία στην σχετική κατάταξη) με ληξιπρόθεσμους τίτλους για το 2012 μόλις 13 δισ. δολ.

Δεν είναι όμως μόνο το ύψος του χρέους που προκαλεί ίλιγγο. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επενδυτές θα απαιτήσουν υψηλότερα επιτόκια εφέτος για να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη των μεγάλων αυτών οικονομιών. Και οι λόγοι είναι οι εξής: η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και ο φαύλος κύκλος των υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας των κυβερνήσεων, που από ότι φαίνεται δεν θα κοπάσει.

Να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν πριν από μήνες στο στόχαστρο της Standard & Poor's, η Γαλλία επίσης πασχίζει να διατηρήσει την ανώτατη βαθμίδα αξιολόγησης ΑΑΑ, ενώ οι οίκοι έχουν προειδοποιήσει και 15 οικονομίες της Ευρώπης ότι είναι υποψήφιες για υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους  αξιολόγησης.
Οι αναλυτές του Bloomberg σημειώνουν ότι ακόμα και αν διατηρήσουν οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη «τριπλό Α», δεν πρόκειται να αποφύγουν τις πιέσεις των επενδυτών για υψηλότερα επιτόκια. Τρεις είναι οι αιτίες γι' αυτό: η επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, η αδυναμία των ΗΠΑ να περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμά τους που ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια (7% του ΑΕΠ) και το «πάγωμα» της αγοράς ακινήτων στην Κίνα. Πρόκειται, άλλωστε, για τις τρεις αιτίες που απαρίθμησε το ΔΝΤ για να δικαιολογήσει την αναθεώρηση της πρόβλεψης του προς τα κάτω για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2012 από το 4,5% στο 4%. Η κατάληξη σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό πρακτορείο είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον αδυσώπητου ανταγωνισμού για την προσέλκυση επενδυτών που θα είναι διατεθειμένη να προσφέρουν λογικά επιτόκια για την αναχρηματοδότηση του τεράστιου αυτού χρέους.

Πηγές: NET FM, www.ert.gr