Πρόβα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας τον Μάρτιο έκανε η κυβέρνηση! Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», η άσκηση προσομοίωσης της χρεοκοπίας που πραγματοποιήθηκε προβλέπει την καταβολή μέρους των μισθών στον δημόσιο τομέα και των συντάξεων με ειδικά κουπόνια αντί για μετρητά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν προχωρήσει στην άσκηση προσομοίωσης από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Η άσκηση αυτή προβλέπει ότι, λόγω της ταμειακής δυσχέρειας που θα δημιουργηθεί στο Δημόσιο από τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από τους δανειστές της, το 50% των μισθών και των συντάξεων θα πληρωθούν κανονικά σε ευρώ και το υπόλοιπο 50% σε ειδικά κουπόνια, δηλαδή μια νέα μορφή χρήματος. Τα κουπόνια αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους για να εξοφλήσουν χρέη ή υποχρεώσεις που έχουν προς το Δημόσιο και θα γίνονται αποδεκτά στις συναλλαγές τους με τις εφορίες ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Με άλλα λόγια, οι πολίτες θα μπορούν με τα κουπόνια να εξοφλήσουν φορολογικές ή ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι το χαράτσι στα ακίνητα, οι μηνιαίες εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Μάλιστα, δεν θα επιτρέπεται η ανταλλαγή των κουπονιών με χρήμα, προκειμένου να μη δημιουργηθεί μαύρη αγορά χρήματος.
Ηδη για τα αποτελέσματα της άσκησης έχει υπάρξει ενημέρωση στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, που με τη σειρά τους έχουν φροντίσει να ενημερώσουν αναλόγως επιτελικά στελέχη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Επίσης, έχει ενημερωθεί αναλυτικά για τα συμπεράσματα της άσκησης η τρόικα, μέσω των τεχνικών κλιμακίων που σχεδόν σε καθημερινή βάση βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάλληλοι του ΙΚΑ, που συμμετείχαν σε πρόσφατα σεμινάρια μετεκπαίδευσης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, δήλωσαν πλήρως ενήμεροι για το θέμα και προετοιμασμένοι για τη χρήση κουπονιών, αντί χρημάτων.
Βέβαια, έχει ξεκαθαριστεί ότι τα κουπόνια που θα βρεθούν στα χέρια εργαζομένων και συνταξιούχων του Δημοσίου δεν θα πρέπει να διοχετευτούν για κάλυψη βασικών αναγκών, αλλά μόνο για συναλλαγές με το κράτος. Για παράδειγμα, θα μπορεί ένας συνταξιούχος που θα έχει στη διάθεσή του το εν λόγω κουπόνι να πληρώσει με αυτό το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ή του ειδικού τέλους ακινήτων. Θα μπορεί, δηλαδή, να εξοφλήσει λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, όπως επίσης θα μπορεί να εξοφλήσει οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.
Τα αποτελέσματα από την άσκηση προσομοίωσης που έγινε δεν άφησαν πάντως ικανοποιημένη την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και πολύ περισσότερο τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ο κίνδυνος να προκληθεί χάος, αφού οι πολίτες υπό καθεστώς έστω και ελεγχόμενης χρεοκοπίας θα βρεθούν απέναντι στην πρωτοφανή διαδικασία να καλύπτουν άλλες ανάγκες με ευρώ και άλλες με κουπόνια, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Επίσης, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το χτύπημα που θα υποστεί το ίδιο το νόμισμα θα είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς θα πληγεί θανάσιμα το κύρος του στιβαρού και σκληρού ευρώ.
Η πρόβα χρεοκοπίας αποτελεί την πρακτική εφαρμογή συνθηκών ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που θα πάρει σάρκα και οστά, αν δεν βρεθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον ερχόμενο Μάρτιο. Τα συγκεκριμένα ομόλογα, συνολικής αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ, καθιστούν κρίσιμο και κομβικό τον συγκεκριμένο μήνα για τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για την αποφυγή ή όχι πιθανής χρεοκοπίας.
Στο τραπέζι τώρα το σενάριο για τριετή αναστολή σε 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα
Την αναστολή καταβολής δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για μία τριετία, μαζί με το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες), εξετάζει η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας και των εργοδοτών. Πρόκειται για ένα από τα σενάρια για την κατάργηση των δώρων στον ιδιωτικό τομέα που κυκλοφόρησαν χθες προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. Η κατάργηση εξετάζεται να γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), στα πρότυπα της τριετίας ’85-’87, όταν και τότε συνέβη κάτι αντίστοιχο, αλλά μόνο για τους μισθούς. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής έριξε λάδι στη φωτιά, αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, να υπάρξει μείωση μισθών στη ρύθμιση που θα προωθηθεί, ενώ δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των κύριων συντάξεων. Οπως είπε, η κυβέρνηση, αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, θα φτιάξει ένα «πακέτο» για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των κύριων συντάξεων στην περίπτωση που μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές, για να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για αύξηση των ωρών εργασίας χωρίς αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών. Από την πλευρά της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), διά στόματος του προέδρου της Βασίλη Κορκίδη, επαναφέρει την πρόταση για τριετές πάγωμα των μισθών, υπολογίζοντας ότι η μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων, λόγω πληθωρισμού, θα κυμανθεί από 2,6% έως 3,8%.
Οι αντιδράσεις της ΓΣΕΕ είναι πολύ έντονες και γίνεται πλέον ανοιχτά λόγος για «αντισυνταγματικές διαδικασίες». Η πλευρά της ΔΑΚΕ απειλεί ότι δεν θα προσέλθει καν στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αν υπάρξει θέμα ρύθμισης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος ξεκαθάρισε χθες ότι ενδεχόμενη προώθηση ΠΝΠ θα πυροδοτήσει νέο γύρο σκληρών απεργιακών κινητοποιήσεων. «Θεωρούμε ακραία πράξη και κοινοβουλευτικά και συνταγματικά να επιβληθεί κατάργηση 13ου και 14ου μισθού με νομοθετική πράξη. Αν νομίζει αυτό το τριμερές σχήμα που στηρίζει την κυβέρνηση ότι έχει την αντοχή και τη συνοχή να το κάνει, ας το κάνει» δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση, οι εργοδότες φαίνεται να πατούν πάνω στη δεδομένη επιθυμία της τρόικας και της κυβέρνησης για μείωση του μέσου εργασιακού κόστους στη χώρα, για να «κερδίσουν» μέσω της κατάργησης δώρων και επιδομάτων και το πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά τη διαρροή της περασμένης Δευτέρας σχετικά με τη δημιουργία ενός πλαφόν, πάνω από το οποίο δεν θα δίνεται δώρο, υπήρξε σιωπηρή αποδοχή της διαφαινόμενης κυβερνητικής πρότασης για το τριετές πάγωμα των δώρων. Από την πλευρά της, η ΕΣΕΕ, με χθεσινή ανακοίνωση, καλεί τους κοινωνικούς εταίρους να φερθούν έξυπνα, για να μην επιβληθούν σκληρές οριζόντιες περικοπές «με νόμους-σκούπα» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
Πηγή : http://www.dimokratianews.gr
Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012
Αποσμητικά: Προκαλούν καρκίνο του μαστού;
Χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης και διατροφής θεωρείται επικίνδυνη, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα συντηρητικά τύπου parabens (παραβένες), που περιέχονται σε αρκετά καλλυντικά, για να εξασφαλίσουν τη διάρκεια και τη βιωσιμότητά τους, είναι πιθανό να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτό τουλάχιστον έδειξε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του επιστημονικού περιοδικού Journal of Applied Toxicology και η οποία αποκαλύπτει τη σχέση που έχουν τα συγκεκριμένα συντηρητικά με τον καρκίνο του μαστού. Ειδικότερα, Βρετανοί ερευνητές, που μελέτησαν τις βιοψίες από ιστούς των μαστών σαράντα γυναικών που είχαν υποβληθεί σε μαστεκτομή, διαπίστωσαν ότι αυτές, στη συντριπτική πλειονότητά τους -συνολικά το 99%-, περιείχαν ίχνη από τουλάχιστον έναν τύπο paraben, ενώ το 60% πέντε από αυτούς. Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα και οι γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν αποσμητικό, προϊόν που συνήθως περιέχει συντηρητικά αυτού του είδους, έφεραν τη συγκεκριμένη ουσία στους ιστούς τους.
Προκαλούν καρκίνο;
«Το ότι το χημικό ανιχνεύθηκε στους ιστούς όλων των γυναικών που είχαν αναπτύξει τη νόσο δεν σημαίνει ότι την προκαλεί, αλλά ενδεχομένως είναι ένας από τους παράγοντες που την επηρεάζουν» δήλωσε ο Λέστερ Μπαρ, ένας από τους υπεύθυνους της μελέτης. Μέχρι σήμερα οι έρευνες για τις παραβένες έχουν δείξει ότι δρουν παρόμοια με τα οιστρογόνα, μιμούνται δηλαδή τις ορμόνες μας. Επιπλέον, διεισδύουν στο δέρμα και το λιπώδη ιστό, στον οποίο και παραμένουν. Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί η δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως παρατηρεί η ενδοκρινολόγος Ελένη Κούστα: «Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλος λόγος για τους ορμονικούς διαταράκτες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού. Είναι ουσίες που προέρχονται από φυτοφάρμακα και παράγωγα της χημικής βιομηχανίας και, δυστυχώς, έχουν οιστρογονική δράση. Υπάρχουν αρκετές εργασίες που αναφέρουν συσχέτιση με τον καρκίνο του μαστού, αλλά αυτό είναι δύσκολο να αποδειχθεί». Πράγματι, μια μελέτη που έγινε το 1998 έδειξε ότι η δύναμη των parabens είναι δέκα με εκατό χιλιάδες φορές μικρότερη από εκείνη της οιστραδιόλης, ορμόνης που υπάρχει στο γυναικείο οργανισμό. Παρ' όλα αυτά, είναι άγνωστο πόσο εκτίθεται ο σημερινός άνθρωπος σε αυτού του είδους τα χημικά, ώστε να υποτιμήσουμε με βεβαιότητα το ρόλο τους.
Ανάλογες έρευνες στο παρελθόν ενοχοποίησαν τα αποσμητικά ως ύποπτα για πρόκληση καρκίνου του μαστού, αφού τα περισσότερα περιέχουν συντηρητικά της συγκεκριμένης κατηγορίας. Όπως φαίνεται όμως, ακόμα και άλλα προϊόντα, που αν και δεν τα εφαρμόζουμε απευθείας στη μασχάλη, περιέχουν τέτοιες ουσίες (σαμπουάν, καλλυντικά, κρέμες σώματος και τροφές), είναι δυνατό να δρουν επιβαρυντικά. Τα καλά νέα είναι ότι στην αγορά διατίθενται προϊόντα περιποίησης paraben-free από γνωστές εταιρείες και αποσμητικοί κρύσταλλοι από φυσικό ορυκτό. Τέλος, οι ειδικοί συνιστούν να προτιμούμε φρέσκες τροφές και όχι συσκευασμένες, για τις οποίες συχνά απαιτείται η χρήση συντηρητικών ουσιών.
Διαβάστε τις ετικέτες:
-Η αναγραφή των parabens είναι υποχρεωτική σε όλα τα προϊόντα. Οποιαδήποτε ουσία έχει τη λέξη στο δεύτερο συνθετικό της (π.χ. methyparaben) ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία.
-No paraben, χωρίς paraben ή paraben-free είναι οι ενδείξεις των προϊόντων που δεν περιέχουν τα συγκεκριμένα συντηρητικά.
Πηγή : http://www.elle.gr/article.asp?catid=24221&subid=2&pubid=128922774
Αυτός είναι ο λόγος που η Ισλανδία δεν είναι στις ειδήσεις
Η ιστορία ή οποία αποκαλύφθηκε από ένα ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό για την συνεχιζόμενη επανάσταση στην Ισλανδία είναι ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα για το πόσο λίγο τα δικά μας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας ενημερώνουν πραγματικά ή όχι για τα γεγονότα στον κόσμο. Το 2008, κατά την έναρξη της «κρίσης», η Ισλανδία κυριολεκτικά πτώχευσε. Από τότε αυτό το ελάχιστα γνωστό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχει χαθεί από τα ραντάρ της ενημέρωσης».
Κατά την διάρκεια που οι ευρωπαϊκές χώρες, η μια μετά την άλλη, απειλούνται από την πτώχευση, η οποία (η πτώχευση) απειλεί την ύπαρξη του Ευρώ, το πέσιμο της οποίας θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες για όλο τον κόσμο, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι εξουσιαστές αυτού κόσμου είναι να γίνει η Ισλανδία παράδειγμα για άλλες χώρες.
Ας δούμε γιατί.
Η Ισλανδία (πληθυσμός 320 χιλιάδες) ήταν μια από της πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Το 2003 με την τελική επικράτηση του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος όλες οι τράπεζες ιδιωτικοποιήθηκαν και, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι τράπεζες αυτές προσέφεραν το ονλαϊν-μπάνκινκ και με την συνδρομή του χαμηλότερου δυνατού κόστους οι τράπεζες αυτές έδειχναν μεγάλα ποσοστά κερδών. Οι λογαριασμοί, οι οποίοι ονομάστηκαν IceSave, προσέλκυσαν πολλούς μικρούς Βρετανούς και Ολλανδούς επενδυτές. Αλλά παράλληλα με την αύξηση των επενδύσεων αυξανόταν και το εξωτερικό χρέος των τραπεζών.
Το 2003 το χρέος της Ισλανδίας ήταν ίσο με το 200% του ΑΕΠ, ενώ το 2007 είχε φτάσει στο 900%. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 έκανε το τελικό χτύπημα. Οι τρείς βασικές τράπεζες της Ισλανδίας ( Landbanki, Kapthing και η Glitnir) πτώχευσαν. Η κρόνα έχασε 85% της αξίας της έναντι του Ευρώ. Στο τέλος του χρόνου η Ισλανδία κήρυξε πτώχευση.
Η κρίση οδήγησε την Ισλανδία, με την διαδικασία της άμεσης δημοκρατίας, στην αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Ισλανδών μέσον του νέου συντάγματος. Αλλά αυτό επιτεύχθηκε με μεγάλο πόνο.
Να πως έγινε αυτό.
Ο πρωθυπουργός της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμού Γκέιρ Χόρντε βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την παροχή δανείου ύψους 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο (στο δάνειο) η Βρετανία και η Ολλανδία πρόσθεσαν ακόμα 2.5 δισεκατομμύρια. Η διεθνής οικονομικοί κύκλοι πίεζαν την Ισλανδία για δραστικά μέτρα. Το ΔΝΤ και η ΕΕ ήθελαν να πάρουν το πιο πάνω χρέος «πάνω τους» με επιχείρημα ότι αυτός ο τρόπος είναι ο μόνος για να μπορέσει η Ισλανδία να ξεπληρώσει την Βρετανία και την Ολλανδία.
Οι συνεχόμενες διαμαρτυρίες και ταραχές ανάγκασαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Οι πρόωρες εκλογές του Απριλίου του 2009 ανέδειξαν στην κυβέρνηση έναν αριστερό συνασπισμό το οποίο καταδίκασε το νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα, αλλά αμέσως παραδόθηκε στις απαιτήσεις η Ισλανδία να επιστρέψει συνολικά τρία και πλέον δισεκατομμύρια Ευρώ. Έπρεπε ο κάθε Ισλανδός τα επόμενα 15 χρόνια να πληρώνει 100 Ευρώ κάθε μήνα. Έπρεπε δηλ. ο λαουτζίκος να θυσιαστεί για χρέη κάποιον ιδιωτών προς κάποιους άλλους ιδιώτες. Αυτό ήταν η σταγόνα η οποία υπερχείλισε το ποτήρι.
Αυτό που συνέβη ήταν πρωτοφανές. Η γνώμη ότι οι Ισλανδοί πρέπει να πληρώνουν για τα λάθη των οικονομικών μονοπωλίων, ότι το σύνολο της χώρας πρέπει να πολιορκείται για αποπληρωμή ιδιωτικών χρεών, άλλαξε την σχέση μεταξύ πολιτών και πολιτικών θεσμών, γεγονός το οποίο τελικά οδήγησε την πολιτική ελίτ της Ισλανδίας να πάρει μέρος του εκλογικού σώματος. Ο πρωθυπουργός Όλαφ Ραγκνάρ Γκρίμσον αρνήθηκε να επικυρώσει τον νόμο το οποίο ανάγκαζε τους πολίτες να σηκώσουν τα βάρη των Ισλανδών τραπεζιτών και συμφώνησε να συγκαλέσει δημοψήφισμα.
Φυσικά η διεθνής κοινότητα αύξησε την πίεση στην Ισλανδία. Η Βρετανία και η Ολλανδία απειλούσαν με σκληρή καταστολή η οποία θα οδηγούσε σε απομόνωση της χώρας. Όταν η Ισλανδία ετοιμαζόταν για δημοψήφισμα, το ΔΝΤ απειλούσε την χώρα να στερήσει οποιαδήποτε βοήθεια. Η Βρετανική κυβέρνηση απειλούσε να παγώσει τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις των Ισλανδών. Όπως έλεγε ο Γκρίμσον: «Μας έλεγαν αν δεν δεχθούμε τους όρους τους, θα γίνουμε η Κούβα του Βορρά. Ναι, αλλά αν συμφωνούσαμε θα γινόμασταν η Αϊτή του Βορρά».
Στο δημοψήφισμα του Μαρτίου του 2010 το 93% των Ισλανδών ψήφισαν κατά των πληρωμή των χρεών. Το ΔΝΤ πάγωσε τους δανεισμούς αμέσως. Αλλά η επανάσταση (για την οποία δεν έγραψε κανένα από τα ΜΜ«Ε», περιλαμβανομένου και του Εβραιονιούζ-Evronews) δεν πτοήθηκε. Με την υποστήριξη των οργισμένων πολιτών η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνες για αστικές και ποινικές ευθύνες κατά των υπευθύνων για την οικονομική κρίση. Το Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο της τράπεζας Kaupthing Σιγκιζμούντ Έϊναρδσον. Αλλά και πολλοί τραπεζίτες, εγκατέλειψαν εσπευσμένα την χώρα.
Όμως οι Ισλανδοί δεν σταμάτησαν εκεί: αποφάσισαν να υιοθετήσουν νέο σύνταγμα, το οποίο θα απαλλάξει την χώρα από την δύναμη της Διεθνής οικονομίας και των εικονικών νομισμάτων.
Για να γραφτεί νέο σύνταγμα ο Λαός της Ισλανδίας εξέλεξε 25 άτομα μεταξύ 522 ενήλικων, οι οποίοι δεν ανήκαν σε κανένα από τα πολιτικά κόμματα του κατεστημένου. Οι αντιπρόσωποι αυτοί έπρεπε να είχαν προταθεί τουλάχιστον από 30 άτομα. Το έγγραφο γράφτηκε μέσα από το διαδίκτυο. Οι πολίτες μπορούσαν να κάνουν προτάσεις και σχόλια, βλέποντας με τα ίδια τους τα μάτια την διαμόρφωση του συντάγματος. Το σύνταγμα το οποίο τελικά γεννήθηκε μέσα από συμμετοχή των πολιτών, θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση μετά από τις επόμενες εκλογές.
Σήμερα οι ίδιες λύσεις προτείνονται σε άλλα Έθνη. Λένε στο Έθνος των Ελλήνων ότι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι η μοναδική διέξοδος από το οικονομικό τέλμα. Τώρα τα ίδια λένε και στους Ιταλούς, Ισπανούς και Πορτογάλους.
Ας ρίξουν μια ματιά στην Ισλανδία. Στην άρνησή τους να υποκύψουν στα ξένα συμφέροντα: όταν μια μικρή χώρα με δύναμη και με σαφήνεια διακηρύσσει ότι ο Λαός τους είναι κυρίαρχος….
Αυτός είναι ο λόγος που η Ισλανδία δεν είναι στις ειδήσεις.
Πηγή : Δίκτυο Ουκρανικής Αυτόνομης Αντίστασης, www.reactor.org.ua
polemosgenel
http://www.tsantiri.gr/blog/aftos-ine-o-logos-pou-i-islandia-den-ine-stis-idisis-diavaste.html
Κατά την διάρκεια που οι ευρωπαϊκές χώρες, η μια μετά την άλλη, απειλούνται από την πτώχευση, η οποία (η πτώχευση) απειλεί την ύπαρξη του Ευρώ, το πέσιμο της οποίας θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες για όλο τον κόσμο, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι εξουσιαστές αυτού κόσμου είναι να γίνει η Ισλανδία παράδειγμα για άλλες χώρες.
Ας δούμε γιατί.
Η Ισλανδία (πληθυσμός 320 χιλιάδες) ήταν μια από της πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Το 2003 με την τελική επικράτηση του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος όλες οι τράπεζες ιδιωτικοποιήθηκαν και, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι τράπεζες αυτές προσέφεραν το ονλαϊν-μπάνκινκ και με την συνδρομή του χαμηλότερου δυνατού κόστους οι τράπεζες αυτές έδειχναν μεγάλα ποσοστά κερδών. Οι λογαριασμοί, οι οποίοι ονομάστηκαν IceSave, προσέλκυσαν πολλούς μικρούς Βρετανούς και Ολλανδούς επενδυτές. Αλλά παράλληλα με την αύξηση των επενδύσεων αυξανόταν και το εξωτερικό χρέος των τραπεζών.
Το 2003 το χρέος της Ισλανδίας ήταν ίσο με το 200% του ΑΕΠ, ενώ το 2007 είχε φτάσει στο 900%. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 έκανε το τελικό χτύπημα. Οι τρείς βασικές τράπεζες της Ισλανδίας ( Landbanki, Kapthing και η Glitnir) πτώχευσαν. Η κρόνα έχασε 85% της αξίας της έναντι του Ευρώ. Στο τέλος του χρόνου η Ισλανδία κήρυξε πτώχευση.
Η κρίση οδήγησε την Ισλανδία, με την διαδικασία της άμεσης δημοκρατίας, στην αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Ισλανδών μέσον του νέου συντάγματος. Αλλά αυτό επιτεύχθηκε με μεγάλο πόνο.
Να πως έγινε αυτό.
Ο πρωθυπουργός της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμού Γκέιρ Χόρντε βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την παροχή δανείου ύψους 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο (στο δάνειο) η Βρετανία και η Ολλανδία πρόσθεσαν ακόμα 2.5 δισεκατομμύρια. Η διεθνής οικονομικοί κύκλοι πίεζαν την Ισλανδία για δραστικά μέτρα. Το ΔΝΤ και η ΕΕ ήθελαν να πάρουν το πιο πάνω χρέος «πάνω τους» με επιχείρημα ότι αυτός ο τρόπος είναι ο μόνος για να μπορέσει η Ισλανδία να ξεπληρώσει την Βρετανία και την Ολλανδία.
Οι συνεχόμενες διαμαρτυρίες και ταραχές ανάγκασαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Οι πρόωρες εκλογές του Απριλίου του 2009 ανέδειξαν στην κυβέρνηση έναν αριστερό συνασπισμό το οποίο καταδίκασε το νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα, αλλά αμέσως παραδόθηκε στις απαιτήσεις η Ισλανδία να επιστρέψει συνολικά τρία και πλέον δισεκατομμύρια Ευρώ. Έπρεπε ο κάθε Ισλανδός τα επόμενα 15 χρόνια να πληρώνει 100 Ευρώ κάθε μήνα. Έπρεπε δηλ. ο λαουτζίκος να θυσιαστεί για χρέη κάποιον ιδιωτών προς κάποιους άλλους ιδιώτες. Αυτό ήταν η σταγόνα η οποία υπερχείλισε το ποτήρι.
Αυτό που συνέβη ήταν πρωτοφανές. Η γνώμη ότι οι Ισλανδοί πρέπει να πληρώνουν για τα λάθη των οικονομικών μονοπωλίων, ότι το σύνολο της χώρας πρέπει να πολιορκείται για αποπληρωμή ιδιωτικών χρεών, άλλαξε την σχέση μεταξύ πολιτών και πολιτικών θεσμών, γεγονός το οποίο τελικά οδήγησε την πολιτική ελίτ της Ισλανδίας να πάρει μέρος του εκλογικού σώματος. Ο πρωθυπουργός Όλαφ Ραγκνάρ Γκρίμσον αρνήθηκε να επικυρώσει τον νόμο το οποίο ανάγκαζε τους πολίτες να σηκώσουν τα βάρη των Ισλανδών τραπεζιτών και συμφώνησε να συγκαλέσει δημοψήφισμα.
Φυσικά η διεθνής κοινότητα αύξησε την πίεση στην Ισλανδία. Η Βρετανία και η Ολλανδία απειλούσαν με σκληρή καταστολή η οποία θα οδηγούσε σε απομόνωση της χώρας. Όταν η Ισλανδία ετοιμαζόταν για δημοψήφισμα, το ΔΝΤ απειλούσε την χώρα να στερήσει οποιαδήποτε βοήθεια. Η Βρετανική κυβέρνηση απειλούσε να παγώσει τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις των Ισλανδών. Όπως έλεγε ο Γκρίμσον: «Μας έλεγαν αν δεν δεχθούμε τους όρους τους, θα γίνουμε η Κούβα του Βορρά. Ναι, αλλά αν συμφωνούσαμε θα γινόμασταν η Αϊτή του Βορρά».
Στο δημοψήφισμα του Μαρτίου του 2010 το 93% των Ισλανδών ψήφισαν κατά των πληρωμή των χρεών. Το ΔΝΤ πάγωσε τους δανεισμούς αμέσως. Αλλά η επανάσταση (για την οποία δεν έγραψε κανένα από τα ΜΜ«Ε», περιλαμβανομένου και του Εβραιονιούζ-Evronews) δεν πτοήθηκε. Με την υποστήριξη των οργισμένων πολιτών η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνες για αστικές και ποινικές ευθύνες κατά των υπευθύνων για την οικονομική κρίση. Το Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο της τράπεζας Kaupthing Σιγκιζμούντ Έϊναρδσον. Αλλά και πολλοί τραπεζίτες, εγκατέλειψαν εσπευσμένα την χώρα.
Όμως οι Ισλανδοί δεν σταμάτησαν εκεί: αποφάσισαν να υιοθετήσουν νέο σύνταγμα, το οποίο θα απαλλάξει την χώρα από την δύναμη της Διεθνής οικονομίας και των εικονικών νομισμάτων.
Για να γραφτεί νέο σύνταγμα ο Λαός της Ισλανδίας εξέλεξε 25 άτομα μεταξύ 522 ενήλικων, οι οποίοι δεν ανήκαν σε κανένα από τα πολιτικά κόμματα του κατεστημένου. Οι αντιπρόσωποι αυτοί έπρεπε να είχαν προταθεί τουλάχιστον από 30 άτομα. Το έγγραφο γράφτηκε μέσα από το διαδίκτυο. Οι πολίτες μπορούσαν να κάνουν προτάσεις και σχόλια, βλέποντας με τα ίδια τους τα μάτια την διαμόρφωση του συντάγματος. Το σύνταγμα το οποίο τελικά γεννήθηκε μέσα από συμμετοχή των πολιτών, θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση μετά από τις επόμενες εκλογές.
Σήμερα οι ίδιες λύσεις προτείνονται σε άλλα Έθνη. Λένε στο Έθνος των Ελλήνων ότι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι η μοναδική διέξοδος από το οικονομικό τέλμα. Τώρα τα ίδια λένε και στους Ιταλούς, Ισπανούς και Πορτογάλους.
Ας ρίξουν μια ματιά στην Ισλανδία. Στην άρνησή τους να υποκύψουν στα ξένα συμφέροντα: όταν μια μικρή χώρα με δύναμη και με σαφήνεια διακηρύσσει ότι ο Λαός τους είναι κυρίαρχος….
Αυτός είναι ο λόγος που η Ισλανδία δεν είναι στις ειδήσεις.
Πηγή : Δίκτυο Ουκρανικής Αυτόνομης Αντίστασης, www.reactor.org.ua
polemosgenel
http://www.tsantiri.gr/blog/aftos-ine-o-logos-pou-i-islandia-den-ine-stis-idisis-diavaste.html
Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012
ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 1 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ !!
Σε μείζον εθνικό σκάνδαλο αρπαγής των εθνικών ενεργειακών πόρων οδεύει η χώρα με τους ξένους δανειστές να έχουν περιλάβει στην λίστα των αιτημάτων τους - πέρα από το όνειδος που λέγεται "αγγλικό δίκαιο" - την δυνατότητα κατάσχεσης των κοιτασμάτων υδογονανθράκων σε περίπτωση που μελλοντικά η χώρα δεν έχει δυνατότητα αποπληρωμής των υπόλοιπων δανείων!
Αυτό θα γίνει με την μεταφορά της κυριότητας των ελληνικών ενεργειακών κοιτασµάτων στο Ταµείο ∆ηµόσιας Περιουσίας! Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τυπικά δεν έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια, αλλά θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη μέσα στο νέο Μνημόνιο που θα υπογραφεί!
Η πηγή από την οποία δόθηκε η πληροφορία είναι 100% έγκυρη και μάλιαστα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος θα θέσει από μόνος του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον ενεργειακό πλούτο της χώρας ως διαπραγματευτικό "χαρτί".
Θα τονίσει ότι "υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για την ύπαρξη κοιτασµάτων υδρογονανθράκων που µπορούν να συµβάλουν σε ένα µεγάλο αναπτυξιακό άλµα θεωρώντας ότι τα κοιτάσµατα είναι πολύτιμα τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τις ΗΠΑ (το πετρέλαιο) και άρα έχουν ένα λόγο παραπάνω να υποστηρίξουν την χώρα"!
Δηλαδή θα δώσει ως αντιπαραοχή κοιτάσματα υδρογονανθράκων άξίας, κατά τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς 1 τρισ. ευρώ, ως πρόσθετο ενέχυρο για δάνεια 360 δισ. ευρώ!
Πρόκειται απλά για επιβεβαίωση των Ρώσων και των Ισραηλινών οι οποίοι είχαν ζητήσει, όπως είχε αποκαλύψει το defencenet.gr, άμεση έναρξη γεωτρήσεων χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών του ΥΠΕΚΑ που είναι πλέον σαφές ότι καθυστερεί επίτηδες προκειμένου να δοθούν τα κοίτάσματα ως αντιπαροχή στο "κούρεμα". "Θα σας τα πάρουν για πενταροδεκάρες, αν δεν μας αφήσετε να κάνουμε τώρα γεώτρηση" είπαν οι Ρώσοι και επιβεβαιώθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες...
Το έγκλημα είναι εθνικό, δείχνει μια χώρα ανάλογη με τις αραβικές χώρες που τελούσαν υπό καθεστώς αποικιοκρατίας πριν από την επικράτηση των μπααθικών καθεστώτων και την εθνικοποίηση των πετρελαιοπηγών της χώρας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστάσεις απρόβλεπτες, εντός και εκτός Ελλάδος.
Και βέβαια, τίθενται αμείλικτα ερωτημάτα προς τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση του. Πιο συγκεκριμένα γιατί ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεν αξιοποίησε το "ενεργειακό χαρτί" κατά την διάρκεια των δικών του διαπραγματεύσεων την περίοδο 2009-2010 πριν η χώρα λάβει το πρώτο δάνειο και υπογράψει το μνημόνιο ;
Πως γίνεται η κυβέρνηση Παπανδρέου να αρνείται την κρίσιμη περίοδο 2009-2010 την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, όταν επιφανείς επιστήμονες παρουσίαζαν σε διάφορα συνέδρια πλήρη φάκελο για το ζήτημα αυτό, αποδεικνύοντας το αυτονόητο : ότι δηλαδή η χώρα διαθέτει σημαντικούς ενεργειακούς πόρους;
Για ποιο λόγο η τότε κυβέρνηση της χώρας δεν αξιοποίησε αυτές τις πληροφορίες στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ αλλά πεισματικά αρνιόταν την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου ;
Για ποιο λόγο άλλαξε την στάση της μετά την υπογραφή του μνημονίου όταν στελέχη της παραδέχτηκαν τελικά ότι η χώρα όντως διαθέτει ενεργειακούς πόρους ;
Μήπως τελικά η χώρα οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση για αυτούς ακριβώς τους λόγους, δηλαδή για την λεηλασία του ενεργειακού πλούτου της χώρας; Μήπως τελικά όλα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν ακολουθούσαμε το παράδειγμα της Κύπρου η οποία και δάνειο έλαβε την κατάλληλη στιγμή από την Ρωσία και την οικονομία της έσωσε και τον ενεργειακό της πλούτο ελέγχει μαζί με τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς, με όρους που αρμόζουν σε ένα ανεξάρτητο κράτος και όχι σε μία αποικία.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)