Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Αποσμητικά: Προκαλούν καρκίνο του μαστού;

Χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης και διατροφής θεωρείται επικίνδυνη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα συντηρητικά τύπου parabens (παραβένες), που περιέχονται σε αρκετά καλλυντικά, για να εξασφαλίσουν τη διάρκεια και τη βιωσιμότητά τους, είναι πιθανό να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτό τουλάχιστον έδειξε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του επιστημονικού περιοδικού Journal of Applied Toxicology και η οποία αποκαλύπτει τη σχέση που έχουν τα συγκεκριμένα συντηρητικά με τον καρκίνο του μαστού. Ειδικότερα, Βρετανοί ερευνητές, που μελέτησαν τις βιοψίες από ιστούς των μαστών σαράντα γυναικών που είχαν υποβληθεί σε μαστεκτομή, διαπίστωσαν ότι αυτές, στη συντριπτική πλειονότητά τους -συνολικά το 99%-, περιείχαν ίχνη από τουλάχιστον έναν τύπο paraben, ενώ το 60% πέντε από αυτούς. Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα και οι γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν αποσμητικό, προϊόν που συνήθως περιέχει συντηρητικά αυτού του είδους, έφεραν τη συγκεκριμένη ουσία στους ιστούς τους.

Προκαλούν καρκίνο;
«Το ότι το χημικό ανιχνεύθηκε στους ιστούς όλων των γυναικών που είχαν αναπτύξει τη νόσο δεν σημαίνει ότι την προκαλεί, αλλά ενδεχομένως είναι ένας από τους παράγοντες που την επηρεάζουν» δήλωσε ο Λέστερ Μπαρ, ένας από τους υπεύθυνους της μελέτης. Μέχρι σήμερα οι έρευνες για τις παραβένες έχουν δείξει ότι δρουν παρόμοια με τα οιστρογόνα, μιμούνται δηλαδή τις ορμόνες μας. Επιπλέον, διεισδύουν στο δέρμα και το λιπώδη ιστό, στον οποίο και παραμένουν. Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί η δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως παρατηρεί η ενδοκρινολόγος Ελένη Κούστα: «Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλος λόγος για τους ορμονικούς διαταράκτες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού. Είναι ουσίες που προέρχονται από φυτοφάρμακα και παράγωγα της χημικής βιομηχανίας και, δυστυχώς, έχουν οιστρογονική δράση. Υπάρχουν αρκετές εργασίες που αναφέρουν συσχέτιση με τον καρκίνο του μαστού, αλλά αυτό είναι δύσκολο να αποδειχθεί». Πράγματι, μια μελέτη που έγινε το 1998 έδειξε ότι η δύναμη των parabens είναι δέκα με εκατό χιλιάδες φορές μικρότερη από εκείνη της οιστραδιόλης, ορμόνης που υπάρχει στο γυναικείο οργανισμό. Παρ' όλα αυτά, είναι άγνωστο πόσο εκτίθεται ο σημερινός άνθρωπος σε αυτού του είδους τα χημικά, ώστε να υποτιμήσουμε με βεβαιότητα το ρόλο τους.
Ανάλογες έρευνες στο παρελθόν ενοχοποίησαν τα αποσμητικά ως ύποπτα για πρόκληση καρκίνου του μαστού, αφού τα περισσότερα περιέχουν συντηρητικά της συγκεκριμένης κατηγορίας. Όπως φαίνεται όμως, ακόμα και άλλα προϊόντα, που αν και δεν τα εφαρμόζουμε απευθείας στη μασχάλη, περιέχουν τέτοιες ουσίες (σαμπουάν, καλλυντικά, κρέμες σώματος και τροφές), είναι δυνατό να δρουν επιβαρυντικά. Τα καλά νέα είναι ότι στην αγορά διατίθενται προϊόντα περιποίησης paraben-free από γνωστές εταιρείες και αποσμητικοί κρύσταλλοι από φυσικό ορυκτό. Τέλος, οι ειδικοί συνιστούν να προτιμούμε φρέσκες τροφές και όχι συσκευασμένες, για τις οποίες συχνά απαιτείται η χρήση συντηρητικών ουσιών.


Διαβάστε τις ετικέτες:
-Η αναγραφή των parabens είναι υποχρεωτική σε όλα τα προϊόντα. Οποιαδήποτε ουσία έχει τη λέξη στο δεύτερο συνθετικό της (π.χ. methyparaben) ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία.
-No paraben, χωρίς paraben ή paraben-free είναι οι ενδείξεις των προϊόντων που δεν περιέχουν τα συγκεκριμένα συντηρητικά.

Πηγή : http://www.elle.gr/article.asp?catid=24221&subid=2&pubid=128922774


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου