Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Οι τρεις "σωματοφύλακες" της Goldman Sachs

H Goldman Sachs ενώνει τους Λουκά Παπαδήμο, Μάριο Μόντι και Μάριο Ντράγκι. Η σχέση των τριών ανδρών και η αμερικανική τράπεζα στο προσκήνιο της γαλλικής Le Monde
Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde αναφέρεται στη σχέση της Goldman Sachs με τους Λουκά Παπαδήμο, Μάριο Μόντι και Μάριο Ντράγκι.
"Τι κοινό έχουν οι τρεις άνδρες;" διερωτάται η Le Monde, δίνοντας η ίδια την απάντηση: Την Goldman Sachs.
Η εφημερίδα αναφέρει πως η αμερικανική επενδυτική τράπεζα τους συνδέει ενώ τους χαρακτηρίζει ως "μέλη της ευρωπαϊκής κυβέρνησης Goldman Sachs".
Μάλιστα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για ένα "διακριτικό" δίκτυο επιρροής της τράπεζας στην Ευρώπη, το οποίο, όπως όλοι οι θεσμοί διαθέτει ιεραρχία.
 
"Το πρώτο βραβείο πήγε στον Ιταλό, Μάριο Ντράγκι, αντιπρόεδρο της Goldman Sachs στην Ευρώπη την περίοδο 2002-2005", αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μια από τις αποστολές του ήταν να πουλήσει τα περίφημα "swaps" για να καλυφθεί μέρος του χρέους της Ελλάδας, πριν από την είσοδο στην ευρωζώνη.  
Η Goldman Sachs είχε στήσει δηλαδή ένα δίκτυο στην Ευρώπη και βοήθησε στο μαγείρεμα του χρέους της Ελλάδας.
Ο Μάριο Ντράγκι, ήταν ο άνθρωπος που κάθισε στην καρέκλα του αντιπροέδρου της τράπεζας από το 2002 ως το 2005 και το όνομά του ενεπλάκη με το μαγείρεμα του ελληνικού χρέους.
Ο Ντράγκι διαβεβαίωσε όταν ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου το 2002, ότι δεν είχε αναμιχθεί στην παραποίηση των ελληνικών στοιχείων από την Goldman Sachs, δύο χρόνια νωρίτερα.
Έπειτα, ακολουθεί ο Μάριο Μόντι, διεθνής σύμβουλος της τράπεζας από το 2005 και τρίτος στη σειρά ο Λουκάς Παπαδήμος, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1994 ως το 2002, που σύμφωνα με την εφημερίδα, "συμμετείχε στην επιχείρηση των ψεύτικων λογαριασμών που έφτιαξε η Goldman Sachs", στην απόκρυψη δηλαδή του ελληνικού χρέους!
Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα αναφέρεται και στο πρόσωπο του Πέτρου Χριστοδούλου. "Διαχειριστής του ελληνικού χρέους ήταν επίσης ο Πέτρος Χριστοδούλου, ένας πρώην trader της εταιρίας", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Goldman Sachs δεν αφήνει ποτέ τους ανθρώπους της να αποκαλύπτουν τη σχέση μαζί της, ακόμα κι όταν τους έχει ανατεθεί κάποια θεσμική αποστολή, όπως στην περίπτωση του Μάριο Μόντι, ο οποίος είχε αναλάβει το 2010 μία έρευνα για την ευρωπαϊκή αγορά και την οποία του είχε αναθέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 
Τέλος, η Le Monde επισημαίνει ότι το δίκτυο επιρροής που είχε δείξει την ισχύ του πριν ή και κατά τη διάρκεια της αναταραχής που προκάλεσε η κρίση του 2008, έχασε την "αποτελεσματικότητά' του, αν και υπήρχαν περιπτώσεις όπου οι μέθοδοι της επενδυτικής τράπεζας έπιαναν, όπως για παράδειγμα στην ελληνική περίπτωση και στα σενάρια για κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

redhead

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Έκοψαν το ρεύμα στο υπουργείο Υγείας

Συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ έκοψαν λίγο πριν από τις οκτώ το πρωί το ρεύμα στο υπουργείο Υγείας παρεμβαίνοντας στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην οδό Στουρνάρη και προανήγγειλαν ανάλογες παρεμβάσεις και σε άλλα υπουργεία. Η οφειλή του συγκεκριμένου υπουργείου προς τη ΔΕΗ ανέρχεται 3,8 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ» δήλωσε στον Αθήνα 984 ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν αποκάλυψε τον επόμενο στόχο των συνδικαλιστών.

Η αναλυτική λίστα με τις οφειλές υπουργείων, γ.γ. Περιφερειών και άλλων Υπηρεσιών, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους συνδικαλιστές, κατατάσσει στην πρώτη θέση το υπ. Υποδομών, το οποίο με την ΥΠΑ χρωστά ούτε λίγο, ούτε πολύ 49 εκατ. ευρώ.

Το top 10 των οφειλετών συμπληρώνουν: το υπουργείο Δικαιοσύνης με οφειλές 41,1 εκατ. ευρώ, Εσωτερικών με 14,5 εκατ., Εθνικής Άμυνας που μαζί με το ΓΕΣ χρωστά περίπου 11 εκατ., Προστασίας του Πολίτη με 7,1 εκατ., Οικονομικών με περίπου ένα εκατομμύριο, και από τις Περιφέρειες: Μακεδονίας-Θράκης 6,6 εκατ., Πελοποννήσου και Δ. Ηπείρου 3,9 εκατ. και Αττικής 2,7 εκατ.

Η συγκεκριμένη κίνηση ήταν συμβολική και διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Αφορμή, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές αποτέλεσε το γεγονός ότι την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το οποίο οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν, το Δημόσιο χρωστά συνολικά 141 εκατ. ευρώ στην Επιχείρηση.

Μόνο για το υπ. Υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Φωτόπουλος, καταγράφεται οφειλή της τάξεως των 3,8 εκατ. ευρώ.

«Έχει δίκιο στην αντίδραση της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Την αποδέχομαι». Με αυτή τη φράση, ο Ανδρέας Λοβέρδος, σχολίασε την κίνηση των συνδικαλιστών να προχωρήσουν σε διακοπή ρεύματος στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου υγείας, στην Αριστοτέλους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το αλαλούμ με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων συνεχίζεται.

Εν μέσω των αντιδράσεων, η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού παραπέμπει στη δεσμευτικότητα του νόμου και τους κινδύνους οικονομικής κατάρρευσης της ΔΕΗ, καθώς θα κληθεί εκείνη να πληρώσει το αντίτιμο του φόρου στο κράτος, αν δεν το λάβει από τους καταναλωτές.


Πηγή : http://www.capital.gr/news.asp?id=1331043


Πηγή:www.capital.gr

Η Ελλάδα είναι η ισχυρότερη χώρα του κόσμου


«Αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να εγκρίνουν τα μέτρα και αποχωρήσουν από την ευρωζώνη, αυτό θα είναι game over για το ευρώ, την Ευρώπη και την… εξαγωγική πολιτική της Γερμανίας», αναφέρει άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Money Week, προσεγγίζοντας διαφορετικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Η συντάκτης του άρθρου, Μέριν Σόμερσετ Βεμπ, προειδοποιεί επί της ουσίας τους Ευρωπαίους ότι το ενδιαφέρον τους θα πρέπει να εστιάζεται στο να πειστεί η Ελλάδα να δεχθεί κάποια μέτρα: «Η Ελλάδα είναι πανίσχυρη. Όλος ο κόσμος υποθέτει ότι η Γερμανία έχει τη δύναμη και παρακολουθεί με ενδιαφέρον συνήθως τι είναι διατεθειμένη να δώσει η Γερμανία αντί να προσέξει τι είναι διατεθειμένη η Ελλάδα να δεχθεί»!
Η Ελλάδα αποκαλείται ως «η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο»: Η συγγραφέας του άρθρου καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους – και όχι μόνο – της Ελλάδας να «είναι πιο ευγενικοί», αφού κρατάει υποτίθεται στα χέρια της η χώρα μας την επιβίωση ή την καταστροφή! Και προσθέτει, ότι «μετά από μια αναδιάρθρωση η Ελλάδα θα έχει έναν από τους πλέον υγιείς ισολογισμούς στην Ευρώπη. Το μόνο που θα κάνει είναι να βελτιώσει τη θέση της. Σαφώς κάποιοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν θα θέλουν να δανείσουν μια χώρα που πτώχευσε πρόσφατα. Υπάρχουν όμως τόσοι άλλοι που θα δάνειζαν μια χώρα με καθαρό ισολογισμό, ακριβώς γιατί η περίπτωση νέας χρεοκοπίας είναι απίθανη στο κοντινό μέλλον». Σχολιάζοντας το δημοσίευμα που προκάλεσε αίσθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναλυτής σημείωσε ότι «η εκδίκηση δεν είναι οικονομική στρατηγική»!
Το δημοσίευμα αποκαλύπτει πόσα πράγματα θα μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα εάν ο πολιτικός της κόσμος άφηνε κατά μέρος τα παιχνίδια πολιτικής επιρροής και ισχύος και ασχολούνταν με τη διάσωση της χώρας και της Ευρωζώνης.
 
Και λέω τώρα εγώ με το φτωχό μου μυαλό : γιατί άραγε τόσο μένος για την Ελλάδα μας; Γιατί;
redhead

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Σταματά το ρωσικό πετρέλαιο για την Ελλάδα

Κομμένα πια τα δανεικά» διαμήνυσε η Μόσχα στην Αθήνα  αναφορικά με τις πωλήσεις πετρελαίου (το 46% εισάγεται από την Ρωσία) και μετά από ένα ευμεγέθες «φέσι» ύψους  εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων (μια πηγή αναφέρει ότι ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια η οφειλή το οποίο “φόρεσε” στην Ρωσία η κυβέρνηση Παπανδρέου).
Αυτό μετά το «πάγωμα» από την Αθήνα της ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας και το «κόκκινο» που άναψε η Μόσχα στην έλευση του υπουργού Εξωτερικών Σ.Λαμπρινίδη. Όταν για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών του αρνήθηκαν την επιθυμία να επισκεφθεί την Μόσχα με το αιτιολογικό ότι «Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα»!
Η αδυναμία της χώρας να πληρώσει το πετρέλαιο που αγοράζει από την Ρωσία σε προνομιακές τιμές και με τους καλύτερους όρους αποπληρωμής στην αγορά (γι αυτό άλλωστε έφτασε η Ρωσία να προμηθεύει την χώρα σχεδόν με το ήμιση των αναγκών της σε πετρέλαιο) είχε γίνει αντιληπτή από την περασμένη άνοιξη όταν «το τεφτέρι» είχε γεμίσει στην Μόσχα, αλλά με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού της Ρωσίας Πούτιν συνεχίστηκε ο εφοδιασμός της Ελλάδας. Η Ελλάδα εισάγει για τις ανάγκες της  το 2010, το 46% των εισαγωγών αργού πετρέλαιου από την Ρωσία και το 16% από το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία και το Καζακστάν παρείχαν από 10% έκαστο, ενώ η Λιβύη και το Ιράκ από 9 και 7% αντίστοιχα.
Αυτό που έκανε «το ποτήρι να ξεχειλίσει» ήταν οι πληροφορίες που είχε η Μόσχα ότι η Ελλάδα αγόραζε ποσότητες πετρελαίου σχεδόν  τοις μετρητοίς από το Ιράν, το οποίο λόγω των εμποδίων που έχουν επιβάλει πολλές χώρες στην Δύση στην διακίνηση του πετρελαίου δεν λαμβάνει πίστωση από δυτικές τράπεζες και το ίδιο ισχύει πλέον, βέβαια και για την Ελλάδα, η οποία λόγω της «επιλεκτικής» χρεοκοπίας στην οποία έχει εισέλθει, αδυνατεί να εξασφαλίσει την σχετική χρηματοδότηση.

Πηγή : http://pisoporta.wordpress.com/