Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

Βαρουφάκης: Μια χώρα που πτώχευσε δύο φορές σε έναν χρόνο

 Στο 100% η πιθανότητα κατάρρευσης...

Το 2012 θα μείνει στην παγκόσμια οικονομική ιστορία ως η χρονιά που μια χώρα της ευρωζώνης, η Ελλάδα μας, πτώχευσε δις. Μία φορά τον Φεβρουάριο και μία τον Δεκέμβριο. Και δεν είναι μόνο το επίτευγμα της διπλής σε έναν χρόνο πτώχευσης που θα καταχωρίσει το σωτήριον 2012 με γράμματα μαύρα κι άραχνα στην ιστορία. Υπάρχουν άλλοι δύο λόγοι: πρώτον, ότι και οι δύο αυτές πτωχεύσεις συνέβησαν εν μέσω θριαμβολογιών των κυβερνώντων πως η χώρα σώθηκε από την... πτώχευση. Και, δεύτερον, ότι το δημόσιο χρέος παραμένει μη βιώσιμο παρά τις δύο, διαδοχικές πτωχεύσεις.

Ξέρω ότι η παραπάνω παράγραφος θα ξενίσει πολλούς αναγνώστες, οι οποίοι έχουν πειστεί από τους κυβερνώντες και τα «μέσα» ότι, τελικά, με το PSI του Φεβρουαρίου και την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup η χώρα απέφυγε την πτώχευση. Κι όμως, φίλες και φίλοι. Το κράτος μας πτώχευσε δύο φορές σε μία χρονιά και οδεύει προς την τρίτη πτώχευσή του κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον. Επιτέλους, ήρθε η στιγμή να θέσουμε στο περιθώριο τους ευφημισμούς που μας αποκρύπτουν την εικόνα της πραγματικότητας με ζοφερά αποτελέσματα και να την αντιμετωπίσουμε. Καταρχάς, ας θυμηθούμε τι σημαίνει ότι πτωχεύει ένα κράτος. Δεν σημαίνει ότι «κατεβάζει τα ρολά» αλλά ότι αναγκάζεται να ανακοινώσει πως δεν μπορεί να αποπληρώσει τα τοκοχρεολύσιά του στο ακέραιο. Ότι επιβάλλει στους δανειστές του το «κούρεμα» μέρους των τόκων που τους χρωστά ή ακόμα και μέρους του κεφαλαίου που δανείστηκε από αυτούς.

Αυτό σημαίνει. Και αυτό συνέβη τον Φεβρουάριο με το PSI, τότε που «κουρεύτηκε» το 75% της διαχρονικής αξίας των τοκοχρεολυσίων που χρώσταγε το ελληνικό Δημόσιο στους ιδιώτες (με αποτέλεσμα, αν θυμάστε, την πυροδότηση των CDS). Το γεγονός ότι βαπτίστηκε «εθελοντικό» το κούρεμα, με το λατινικό ακρώνυμο PSI να του δίνει μια αίσθηση «καθωσπρεπισμού», δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Και η Μαφία «προσφορές» έκανε, τις οποίες εκείνοι που αποδέχονταν «επέλεγαν» να αποδεχτούν (θα θυμάστε τη φράση-κλειδί του μέσου μαφιόζου του Χόλιγουντ: «Θα σου κάνω μια προσφορά που δεν θα μπορείς να αρνηθείς!»).

Σήμερα; Θα θυμάστε ότι στο προηγούμενο Eurogroup πηγαίναμε με την απαίτηση του ΔΝΤ για ένα OSI, δηλαδή για ένα «κούρεμα» των δανείων μας από την Τρόικα – καθώς η εκρηκτικότητα του δημόσιου χρέους είναι τέτοια που οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν δύνανται πλέον να προσποιούνται (όπως τους αναγκάζει το καταστατικό του ΔΝΤ) ότι δανειοδοτούν μια χώρα, της οποίας το χρέος έχει μπει σε μία «σειρά». Επειδή, όμως, οι γερμανικές εκλογές καραδοκούν και η κυβέρνηση Μέρκελ δεν θα μπορούσε να σταθεί μπροστά στη γερμανική κοινή γνώμη, αν αποδεχόταν μερικούς μόνο μήνες μετά την ψήφιση του Μνημονίου 2 από την Ομοσπονδιακή Βουλή, πως κι αυτό το «σχέδιο» για την Ελλάδα ναυάγησε, η ιδέα του OSI παραπέμφθηκε στις καλένδες. Τι την αντικατέστησε; Η ιδέα της «επαναγοράς χρέους».

Για να μιλάμε, όμως, για πραγματική επαναγορά χρέους, η διαδικασία αγοράς του πρέπει να εντάσσεται στους κανόνες της αγοράς. Πράγματι, πολλές επιχειρήσεις αγοράζουν ομόλογα που έχουν στο παρελθόν διαθέσει σε επενδυτές (δανειζόμενες από αυτούς), εάν δουν ότι, για κάποιον λόγο, η τιμή τους έχει πέσει (με σκοπό να τα «σκίσουν», διαγράφοντας έτσι ένα μέρος του μακροπρόθεσμου χρέους τους). Εξ ορισμού, όμως, ποτέ δεν αγοράζουν μεγάλο ποσοστό αυτών των χρεών τους (των ομολόγων τους), καθώς, αν το κάνουν, θα σπρώξουν την τιμή τους στα ύψη, με αποτέλεσμα η επαναγορά να είναι δώρον άδωρον. Το ίδιο ισχύει και με την επαναγορά που επιχειρεί το κράτος μας τώρα: αν προσπαθήσει να επαναγοράσει (δανειζόμενο από το EFSF) μεγάλο ποσοστό του χρέους του που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, όπως συμβαίνει σήμερα, τότε η ελεύθερη τιμή διατίμησης των ομολόγων θα ανέλθει σε επίπεδα που θα αναιρέσουν τη λογική της επαναγοράς.

Γνωρίζοντας ότι έτσι έχουν τα πράγματα, η κυβέρνηση (συνεπικουρούμενη από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ) κάνει δύο πράγματα: πρώτον, παρεμβαίνει στην τιμή των ομολόγων (επιβάλλοντας μέγιστο επίπεδο τιμής) και, δεύτερον, ασκεί πιέσεις στις τράπεζες και σε όποιον μπορεί, ώστε να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες των ομολόγων που κατέχουν. Ιδού το δίλημμα: αν δεν ασκηθούν αυτές οι ασφυκτικές πιέσεις (συνοδεία διάφορων απειλών, φανερών και κρυφών) ώστε να αυξηθεί η ποσότητα των προσφερόμενων ομολόγων και να συγκρατηθεί η τιμή τους, τότε η επαναγορά δεν θα πετύχει τον στόχο της μείωσης του χρέους.

Αν ασκηθούν, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ένα δεύτερο PSI, το PSI No 2 (καθώς οι ιδιώτες θα έχουν εξαναγκαστεί να «κουρέψουν» τα τοκοχρεολύσια του ελληνικού Δημοσίου). Τι από τα δύο θα συμβεί θα διαφανεί τις επόμενες μέρες κι εβδομάδες. Το μέγα ζητούμενο, βέβαια, είναι πόσοι ξένοι ομολογιούχοι (δηλαδή hedge funds) θα συμμετάσχουν. Ίδωμεν. Έως τότε, δύο είναι τα δεδομένα: αφενός η απομείωση του χρέους, αν και όσο επιτευχθεί, θα αποτελεί άλλη μια κεκαλυμμένη πτώχευση, τύπου PSI, ένα PSI Νο 2! Αφετέρου, αντί αυτό το PSI Νο 2 να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, θα βαθύνει την Κρίση, όπως ακριβώς έκανε το PSI No 1.

Γιατί PSI Νο 2; Επειδή, στην ουσία, οι ελληνικές ιδίως τράπεζες εξαναγκάζονται να αποδεχτούν ένα «κούρεμα «των τοκοχρεολυσίων του κράτους, το οποίο δεν θα το αποδέχονταν, εάν δεν ήταν απόλυτα δεσμευμένες θεσμικά και οικονομικά από το υπουργείο Οικονομικών, το EFSF και την ΕΚΤ. Και γιατί γράφω ότι αυτό το PSI Νο 2 θα είναι κακό για την οικονομία της χώρας; Επειδή θα διογκώσει τις μαύρες τρύπες στο εσωτερικό των ελληνικών τραπεζών, χωρίς να θέσει το δημόσιο χρέος σε βιώσιμο μονοπάτι, και θα εγγυηθεί πως τα είκοσι τόσα δισ. που θα δανειστεί ο Έλληνας φορολογούμενος για να τα δώσει (υπό τη μορφή νέων κεφαλαίων, η λεγόμενη «επανακεφαλαιοποίηση») στις τράπεζες δεν πρόκειται ποτέ να διατεθούν στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά ως δάνεια.

Έτσι έμελλε να «φύγει» το 2012: τυλιγμένο στην ιστορική απαξίωση που του επιφύλαξαν δύο ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες αναλώθηκαν σε ευφημισμούς με τους οποίους προσπάθησαν να συγκαλύψουν δύο πτωχεύσεις εις βάρος της πραγματικότητας, που γίνεται ολοένα και σκληρότερη όσο προσπαθούν να μας την κρύβουν.

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Τα σκάνδαλα που θα ρίξουν κυβέρνηση και Σαμαρά

 Μισό χρόνο βρίσκεται στην εξουσία, αλλά πρόλαβε να εμπλακεί σε ουκ ολίγα σκάνδαλα. Αντώνης Σαμαράς και κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και η αιτία είναι όλα αυτά που ακολουθούν στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr. 

 

 Ποιο απ' όλα τα σκάνδαλα θα ρίξει τελικά τον Αντώνη Σαμαρά και την συγκυβέρνηση; Η Λίστα Λαγκάρντ, η συγκάλυψη των κ.κ. Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, η χρηματοδότηση του αδελφού του Πρωθυπουργού, οι παραχωρήσεις στην Τρόικα εις βάρος της Υγείας των Ελλήνων, τα πάρε δώσε με το Γιάννη Σγουρό και τον Σταύρο Παπασταύρου; Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά μαζί αποτελούν μια βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης. Μια βόμβα, της οποίας το φυτίλι έχει ήδη ανάψει. Είναι πολλά και ήρθαν μαζί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Δεν πρόλαβε ούτε μισό χρόνο να κυβερνήσει ο Αντώνης Σαμαράς και ήδη η εμπλοκή του σε σκανδαλώδεις υποθέσεις είναι εντυπωσιακή. 

Το Newsbomb.gr σας θυμίζει όλες τις υποθέσεις που εγείρουν αναπάντητα ερωτήματα και που τελικά θα αποβούν μοιραίες για τη σημερινή κυβέρνηση. 

 1. Χρηματοδότηση με 11,5 εκατ. ευρώ του αδελφού του πρωθυπουργού
Το «Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο» μόλις 22 ημέρες (!) αφού ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Αντώνης Σαμαράς πήρε επιχορήγηση 11,5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για τις κτιριακές του ανάγκες. Πρόεδρος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου δεν είναι άλλος από τον Αλέξανδρο Σαμαρά, αδελφό του Πρωθυπουργού της Ελλάδας!
Διαβάστε ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για την υπόθεση εδώ.
2. "Περίεργες" σχέσεις με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό
Αφού πρώτα ο κ. Σαμαράς άφησε ανενόχλητο τον κ. Σγουρό να κάνει "τα δικά του" (μεταξύ άλλων, να διαθέσει 8,5 εκατ. ευρώ για την τουριστική προβολή της περιφέρειάς του!), στη συνέχεια του έδωσε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και Αλέξανδρου Σαμαρά. Ήταν ο κ. Σγουρός που έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το θέμα της επιδότησης με 11,5 εκατ. ευρώ του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, «για τη βελτίωση των κτιριακών του υποδομών», όπως αποκάλυψε το Newsbomb.gr.
Oι σχέσεις των δύο ανδρών δεν σταμάτησαν εκεί. Όπως αποκαλύψαμε πρώτοι, πρωθυπουργός και περιφερειάρχης έχουν ήδη προχωρήσει και σε παρασκηνιακή συμφωνία με πολιτικό περιεχόμενο! Ο κ. Σγουρός ετοιμάζεται για την Δήμο Αθηναίων, με τη στήριξη Σαμαρά!
Διαβάστε την αποκάλυψη για το πολιτικό deal των δύο αντρών εδώ.

3. Η απίθανη περίπτωση Παπασταύρου
Βρίσκεται στη Λίστα Λαγκάρντ, το όνομά του συνδέθηκε με την υπόθεση Μαργαρίτας Παπανδρέου για το ιδιο σκάνδαλο και τυγχάνει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Ποιος είναι ο μυστηριώδης κύριος Σταύρος Παπασταύρου;
Όπως όλα δείχνουν, είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Ο άνθρωπος που από συνεργάτης του προκατόχου του στην κεφαλή της ΝΔ, κατάφερε να βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά στο ρόλο του ως Ελληνα πρωθυπουργού. Η περίπτωσή του είναι ομιχλώδης και μπάζει από παντού. Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς τον κρατά στο πλευρό του.
Διαβάστε τα δύο αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για τον Σταύρο Παπασταύρου:
Αποκάλυψη: Ο συνεταίρος του κ. Παπασταύρου και η λίστα φωτιά
Ποιο μυστικό κρατά ακλόνητο τον Παπασταύρου στο πλάι του Σαμαρά;4. Λίστα Λαγκάρντ και κάλυψη των κ.κ. Βενιζέλου και Παπακωνταντίνου
Η περίπτωση Παπασταύρου, όμως, δεν είναι η μοναδική που ξεπηδά από την διαβόητη "Λίστα Λαγκάρντ". Το όλο φιάσκο του χειρισμού της υπόθεσης αυτής, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να "μη θυμάται" πού την έβαλε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να παλινωδεί σχετικά με την δική του εμπλοκή, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Σαμαρά που αποφάσισε να τους καλύψει.
Τι υποκρύπτει η εκκωφαντική σιωπή του Πρωθυπουργού; Γιατί δεν βάζει ο ίδιος τέλος σε αυτή τη δύσοσμη υπόθεση και δεν στέλνει... πακέτο στη Δικαιοσύνη τους εμπλεκόμενους, όποιοι και αν είναι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται;
Το Newsbomb.gr έχει εκθέσει όλους τους υπεύθυνους με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ:
Τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ ζητά ο Ν. Νικoλόπουλος
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου με καταθέσεις 500 εκατ. στη λίστα Λαγκάρντ;
40.000.000 δολάρια διαχειρίστηκαν ο Γιάννος και η σύζυγός του!
Ο Μ. Κεφαλογιάννης, η σύζυγός του και «συμπτώσεις» στη λίστα Λανγκάρντ
 


 5. Το ξεπούλημα της Υγείας των Ελλήνων
Η κυβέρνηση Σαμαρά προλειαίνει το έδαφος ώστε είναι έτοιμες οι γερμανικές πολυεθνικές να εξοστρακίσουν από την εγχώρια φαρμακευτική αγορά οποιαδήποτε ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα. Έτσι τα κέρδη από οποιαδήποτε δραστηριοποίηση των Γερμανών εδώ, θα μεταφέρονται στη χώρα τους! Ο νόμος περί δραστικής ουσίας είναι ο Δούρειος Ίππος που θα φέρει το ξεπούλημα της υγείας των Ελλήνων και μάλιστα με θλιβερές συνέπειες. 
Η υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας καταδικάζει σε θάνατο τις πιο ευπαθείς ομάδες του ελληνικού λαού και μειώνει το προσδόκιμο ζωής όλων μας. Την ίδια ώρα το ΕΣΥ έχει καταλήξει να απευθύνεται στην ελίτ των εχόντων, καθώς όποιος δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη και αδυνατεί να πληρώσει, πολύ απλά δεν έχει πρόσβαση.
Με απλά λόγια, όπως έχει γράψει πολλάκις το Newsbomb.gr: Η συγκυβέρνηση βάζει τα κέρδη των πολυεθνικών πάνω από την Υγεία μας!
 6. Η απόρριψη της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο
Γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θέλει να πέσει φως στις κινήσεις Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου που μας κατέστησαν δέσμιους της τρόικας;
Πώς εξηγείται ότι έχουν κολλήσει οι δικογραφίες και οι έρευνες που αφορούν στις συνθήκες υπό τις οποίες μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο, ποιοι εμπλέκονται στην υπόθεση των CDS, πώς έγιναν τα μαγειρέματα στην ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα και γιατί ήπιαν ορισμένοι το αμίλητο νερό για τη λίστα Λαγκάρντ;
Τις απαντήσεις δίνει το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr
 7. Το πολιτικό deal με Βενιζέλο και Σημίτη για το νέο, "ευρωπαϊκό" κόμμα
Είναι άλλο πράγμα η συγκυβέρνηση και άλλο πράγμα το πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες των ανυποψίαστων ψηφοφόρων που σύντομα θα ξανασυρθούν στην κάλπη με κάποιο εκβιαστικό δίλημμα.
Το Ευρωπαϊκό κόμμα είναι μία πραγματικότητα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη γέννησή του. Αυτό είναι εμφανές σε όλους. Αυτό που δεν έχει αποκαλυφθεί είναι η ανάμειξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Κεντρικός κορμός αυτού του νέου Ευρωπαϊκού κόμματος θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Θα πλαισιωθεί από στελέχη προσκείμενα στον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη,όπως τους κ.κ Γιαννίτση, Στουρνάρα, Φλωρίδη, Χριστοδουλάκη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως η κ. Διαμαντοπούλου ή ο κ.Χρυσοχοϊδης ενώ υπάρχουν και στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ, όπως οι κ.κ Μπίστης, Οικονόμου, Ψαριανός και Χατζησωκράτης που είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα.
Η συγκυβέρνηση, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή περισσότερο ενδιαφέρεται για τη μυστική της προετοιμασία εν όψει των πρόωρων εκλογών που ετοιμάζει, με την απλή αναλογική για να ανακόψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, παρά για να σώσει τη χώρα από την καταστροφή!

8. Την προσπάθεια για "δωρεά" 800.000 ευρώ στον ΔΟΛ του κ. Ψυχάρη!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Παρασκήνιο" η κυβέρνηση πιέζει τον ΟΠΑΠ να χορηγήσει με 800.000 ευρώ την έκδοση "Το Βήμα - 90 Χρόνια" που κυκλοφορεί μαζί με την εφημερίδα - ναυαρχίδα του ΔΟΛ. Η ιστορία, μάλιστα, αυτή αν συνδυαστεί με τις επιθέσεις του κ. Ψυχάρη κατά της τρόικας το τελευταίο διάστημα, εγείρει πολλά ερωτήματα. Φοβάται ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ ότι κάτι θα στραβώσει; Ότι τα χρήματα που τόσο έχει ανάγκη και που δεν φαίνεται να έρχονται από τις τράπεζες, τελικά δεν θα καταφέρει να τα βρει από πουθενά;
Οι πληροφορίες θέλουν τη χορηγία να έχει περάσει από την πίσω πόρτα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο και η αρμόδια Επιτροπή του ΟΠΑΠ αρνήθηκαν να την εγκρίνουν.
Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για τη απίστευτη αυτή ιστορία εδώ.
9. Ο ρόλος Σαμαρά στην υπόθεση Siemens
O πρωθυπουργός, ούτε λίγο ούτε πολύ, ήλθε σε μια συμφωνία συμβιβασμού με τη γερμανική κυβέρνηση και την παρουσίασε τον Αύγουστο στην καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα παραιτείται από διεκδικήσεις έως και 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία "Siemens"! Χάρη σ' αυτήν την συμφωνία πείστηκε η κ. Μέρκελ να έρθει στην Αθήνα για να κάνει ανούσιες και άκαιρες δηλώσεις στήριξης προς την κυβέρνηση των τριών εταίρων. Ο Αντώνης Σαμαράς, δηλαδή, αντάλλαξε λίγη καλή δημοσιότητα για το κόμμα του και την κυβέρνησή του, έναντι της διεκδίκησης χρημάτων που θα έδιναν πραγματική ανάσα στη χώρα!
Υπάρχει, βέβαια, και ένα ακόμη ενδεχόμενο: Μήπως η κ. Μέρκελ διαθέτει στοιχεία τα οποία ο πρωθυπουργός πολύ θα ήθελε να αποσιωπηθούν; Μήπως, δηλαδή, υπάρχει κάτι άλλο, ακόμη πιο σημαντικό πίσω από την παραίτηση των ελληνικών διεκδικήσεων;

10. Το ξεπούλημα του ελληνικού αίματος στο εξωτερικό
Τη στιγμή που η Ελλάδα αναγκάζεται σε εισαγωγή τεράστιων παρτίδων (πανάκριβου) αίματος, το αίμα των ιδίων Ελλήνων πωλείται στο εξωτερικό όσο - όσο!
Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε κι έκανε ρεπορτάζ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και αποκάλυψε όλη την αλήθεια. Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά με τη συγκατάθεση των άλλων δύο εταίρων του, τοποθετήθηκε υφυπουργός Υγείας το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ κ. Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο για να αναλάβει τη διαχείριση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
Σήμερα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλείται να καλύπτει ανάγκες άλλων χωρών του εξωτερικού και να εξάγει αποθέματα αίματος, ακόμα και σε τιμές «όσο – όσο». 

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ με απόφαση του Πρωτομελούς Πρωτοδικείου

Παράνομη έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο την είσπραξη του λεγόμενου "χαρατσιού" μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το δικαστήριο έκανε δεκτή συλλογική αγωγή που...
κατέθεσαν οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών κατά του μέτρου της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των οργανώσεων, η απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο είναι προσωρινά εκτελεστή, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι --ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης-- μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από τη δικαιοσύνη. 

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2012/12/blog-post_6547.html

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Ομάδα ελλήνων φέρνει την ενεργειακή επανάσταση

Και άλλη μια ιστορία για το ελληνικό κράτος που διώχνει μακριά όσους θα μπορούσαν να φέρουν νέα ελπίδα στη χώρα

 

Την πιο «πράσινη» τεχνολογία παραγωγής ενέργειας θα την έχει ο καθένας σπίτι του σε ένα μικρό κουτί που θα παράγει απεριόριστη ενέργεια με ελάχιστο κόστος. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι αυτή η τεχνολογία είναι ελληνική. Τα κακά νέα είναι ότι το ελληνικό κράτος δε θεώρησε σκόπιμο να στηρίξει την προσπάθεια των ερευνητών, και έτσι η εταιρεία που ανέπτυξε την τεχνολογία τα μάζεψε και πάει τα καλά νέα στον Καναδά!

Η
Defkalion Green Technologies S.A., χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το νικέλιο (το οποίο η χώρα μας έχει σε αφθονία) και το υδρογόνο, κατέληξε σε μια τεχνολογία σύντηξης των δύο στοιχείων σε ελεγχόμενες συνθήκες που παράγει ενέργεια πολλαπλάσια της αρχικής. Ίσως η ενέργεια αυτή να είναι ακόμα και 14πλάσια της αρχικής όταν ολοκληρωθεί η έρευνα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για ένα νοικοκυριό; Όπως λένε οι υπεύθυνοι της εταρείας, με ένα κουτί του μισού κυβικού μέτρου των 45KW, με κόστος περίπου 5.500 ευρώ θα μπορούμε να έχουμε απεριόριστη ενέργεια για το σπίτι μας.

Φυσικά μια τέτοια τεχνολογία αλλάζει τα πάντα στον τομέα της ενέργειας. Την πόρτα της ομάδας Δευκαλίων χτύπησε η NASA, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, οι «πετρελαιάδες» και ακόμα εκπρόσωποι πολλών βιομηχανικών κρατών -από την Κίνα μέχρι την Τουρκία (που τους έδωσε ένα τεράστιο ποσό με αντάλλαγμα να μην πουν ότι είναι ελληνική!).


Η Δευκαλίων προσπάθησε με κάθε τρόπο να κρατήσει τις έρευνές της και το προϊόν της στην Ελλάδα, αλλά αντιμετώπισε την αδιαφορία και την άρνηση της ελληνικής πολιτείας και των ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων. Επί 18 μήνες επέμεναν, αλλά τελικά δεν τους δόθηκε η ελάχιστη στήριξη που ζήτησαν (αναγνώριση των ερευνών τους ως πράσινη τεχνολογία και δάνειο για την ολοκλήρωση των ερευνών). Τώρα η Defkalion Green Technologies S.A. δέχτηκε την πρόταση του Καναδά και μετακομίζει στο Βανκούβερ. Θα έχουν επιχορήγηση, επίσημη άδεια λειτουργίας και δωρεάν τα εθνικά ενεργειακά εργαστήρια στη διάθεσή τους. Πάντως και παρά την αδιαφορία του ελληνικού κράτους οι υπεύθυνοι της Δευκαλίων υπόσχονται να επιστρέψουν σε μερικά χρόνια στην Ελλάδα.


Εμείς ωστόσο εδώ στο Μπανανιστάν θα περιμένουμε την «ανάπτυξη» να πέσει σαν μάννα από τον ουρανό.

Πηγή : http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG3190