Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 6.400.000 ΧΛΜ/ΩΡΑ Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα «χτυπά» την Γη

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα «χτυπά» σήμερα την Γη, με κίνδυνο να δημιουργήσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την δορυφορική πλοήγηση, καθώς και τις πτήσεις.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα της τελευταίας πενταετίας η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το πρωί της Παρασκευής, όπως αναφέρει το BBC, αλλά μάλλον για τους περισσότερους από εμάς θα περάσει απαρατήρητη.

Κατά την διάρκεια της καταιγίδας θα απελευθερωθούν φορτισμένα σωματίδια που αναμένεται να χτυπήσουν τον πλανήτη με ταχύτητα 6.400.000 χλμ/ώρα, ενώ είναι πιθανό να προκαλέσουν θεαματικό σέλας ακόμα και σε πιο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη. Οι επιπτώσεις θα γίνουν περισσότερο αισθητές στις πολικές περιοχές και ήδη υπάρχει προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρείες να τις αποφύγουν.

«Ο καιρός στο διάστημα έχει αποκτήσει πολύ ενδιαφέρον τις τελευταίες 24 ώρες» λέει ο Τζόζεφ Κάντσες, επιστημονας της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (Noaa).

Εικόνες από τις περιοχές του ήλιου όπου δημιουργήθηκαν οι εκρήξεις που «έσπρωξαν» ένα μεγάλο αριθμό ηλιακών σωματιδίων προς την Γη, δείχνουν ένα πολύπλοκο δίκτυο σημείων όπου φαίνεται να έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα μαγνητικής ενέργειας.

Με εξαίρεση περσινή έκρηξη, η τελευταία φορά που ο ήλιος έστειλε τόσο ισχυρές καταιγίδες προς τη Γη, ήταν το 2006, σύμφωνα με τη NASA.

Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ν΄ ακολουθήσουν σύντομα νέες καταιγίδες, καθώς ο Ήλιος φαίνεται ότι έχει «ξυπνήσει» πια για τα καλά.

Πηγή : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63627522

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ: Έρχονται από τον Ιούνιο κατάργηση εφάπαξ, νέα μείωση κατώτατου μισθού και «μαχαίρι» στις συντάξεις

Νέες, επώδυνες ανατροπές τον Ιούνιο προωθεί η τρόικα με περικοπές ή και κατάργηση του εφάπαξ και των αποζημιώσεων. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκεται η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, καθώς και των συντάξεων. Δεν πρόλαβε «να στεγνώσει το μελάνι» για τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάρρευση της μισθολογικής πυραμίδας των κλαδικών συμβάσεων και η τρόικα άφησε στην κυβέρνηση «παρακαταθήκη» για τον Ιούνιο το «ξήλωμα» του εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με το σχέδιο των δανειστών μας, όπως αποκαλύπτει το ethnos.gr, το εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία στους ασφαλισμένους που βγαίνουν στη σύνταξη θα περικοπεί μέχρι και 30% σε πρώτη φάση και θα καταργηθεί ολοσχερώς σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ θα μειωθούν δραστικά οι αποζημιώσεις για απόλυση ή συνταξιοδότηση με τη θέσπιση ανώτατου ορίου στο ποσό που δεν θα ξεπερνά τους τέσσερις με πέντε μηνιαίους μισθούς.

Η μείωση
Με βάση τα παραπάνω και σε απόλυτα ποσά, η μείωση στο εφάπαξ θα είναι κατά μέσον όρο της τάξης των 13.500. Κι αυτό γιατί το μέσο εφάπαξ, που σήμερα είναι περίπου 45.000 ευρώ για το μεγαλύτερο τμήμα των ασφαλισμένων, θα πέσει αυτομάτως στις 31.500 ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες σε όσους παίρνουν εφάπαξ από Ταμεία των ΔΕΚΟ (π.χ. της ΔΕΗ), στα οποία το εφάπαξ μπορεί να φτάνει κατά μέσον όρο τα 80.000 ευρώ.

Μάλιστα, από τις μειώσεις δεν πρόκειται να γλιτώσουν όσοι έχουν καταθέσει αίτηση αλλά δεν έχουν πάρει μέχρι τον Ιούνιο το σχετικό βοήθημα λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται.
Εκτιμάται πως πρόκειται για τουλάχιστον 55.000 ασφαλισμένους -κυρίως δημοσίους υπαλλήλους- των οποίων οι αιτήσεις για το εφάπαξ είναι στην αναμονή.
Στις αποζημιώσεις η υιοθέτηση πλαφόν στο ύψος των 4-5 μηνιαίων μισθών, έναντι των 24 που φθάνει σήμερα για όσους εργάζονται για πάνω από 29 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, θα οδηγήσει σε απώλειες δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Ταυτόχρονα με τη μείωση του ποσού της αποζημίωσης λόγω απόλυσης θα ψαλιδιστεί ή και θα καταργηθεί ολοσχερώς η αποζημίωση που δίνουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται και η οποία αντιστοιχεί στο 50% της νόμιμης αποζημίωσης αν δεν έχουν επικουρική ασφάλιση ή στο 40% αν έχουν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έθεσε τα παραπάνω θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας για την υπογραφή του νέου μνημονίου και έδωσε «ραντεβού» τον Ιούνιο για την εξειδίκευση των ρυθμίσεων.
Πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις έλεγε ότι οι δανειστές μας ήταν κατηγορηματικοί στη θέμα του εφάπαξ και των αποζημιώσεων, με το επιχείρημα ότι το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί «ελληνικό παράδοξο» και τα ποσά είναι υψηλά.
Σύμφωνα με τους τροϊκανούς είναι αδιανόητο το ελλειμματικό ασφαλιστικό σύστημα να δίνει τέτοιες παχυλές παροχές στους ασφαλισμένους και να υπάρχουν τέτοια μεγάλα ποσά αποζημιώσεων για απολύσεις που δεν συναντώνται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η σύγκριση
Αναλυτές και ειδικοί σε θέματα αγοράς εργασίας επισημαίνουν ότι πράγματι τα ποσά των αποζημιώσεων στη χώρα μας είναι υψηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά αυτό συμβαίνει για να καλυφθεί η ψαλίδα στα επιδόματα ανεργίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στη χώρα μας οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης αντιστοιχούν κατά μέσον όρο σε μισθούς 6,7 μηνών, όταν στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσά ανέρχονται σε 4,2 μηνιαίους μισθούς.
Ωστόσο, στην Ελλάδα το επίδομα ανεργίας είναι ίσο με το 55% του κατώτατου μισθού, όταν στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη αντιστοιχεί στο 70%-80% όχι του κατώτατου αλλά του τελευταίου μισθού και ταυτόχρονα η χρονική διάρκεια χορήγησής του φθάνει τα 4-5 χρόνια έναντι ενός έτους στη χώρα μας.

Οι απώλειες
Μεγάλες θα είναι οι απώλειες στα ποσά των αποζημιώσεων εφόσον υιοθετηθεί το σχέδιο της τρόικας για τη θέσπιση πλαφόν ίσο με 5 μηνιαίους μισθούς.Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 20 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και με τακτικές μεικτές μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ σε περίπτωση απόλυσης θα λάβει με το ισχύον καθεστώς αποζημίωση ίση με τους μισθούς 16 μηνών, δηλαδή 32.000 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα η αποζημίωσή του θα είναι μόλις 10.000 ευρώ. Δηλαδή θα χάσει 22.000 ευρώ.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και όλα τα Ταμεία Πρόνοιας πρέπει να υποβάλουν αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική τους κατάσταση. Με βάση αυτές τις μελέτες θα αποφασιστεί και το ψαλίδι που θα μπει στο εφάπαξ, το οποίο αναμένεται να κοπεί έως και 30%. Μάλιστα, από τις μειώσεις δεν πρόκειται να γλιτώσουν όσοι έχουν καταθέσει αίτηση αλλά δεν έχουν πάρει μέχρι τον Ιούνιο το σχετικό βοήθημα, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται

Νέα μείωση του κατώτατου μισθού
Πέραν του εφάπαξ και των αποζημιώσεων, η καυτή ατζέντα της τρόικας περιλαμβάνει νέες επώδυνες ανατροπές στα εργασιακά με ψαλίδισμα ή και κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, περαιτέρω μείωση του κατώτατου και των κλαδικών μισθών, καθιέρωση ευέλικτων μορφών απασχόλησης με μειωμένες αποδοχές και περικοπές στις συντάξεις.
Γεύση των επικείμενων αλλαγών που θα οριστικοποιηθούν το καλοκαίρι δίνει το νέο μνημόνιο.
Ειδικότερα για το εργασιακό, αναφέρει ότι στόχος είναι η μείωση του ονοματικού μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% στο διάστημα 2012-2014 μέσω μειώσεων στις αποδοχές και ευελιξία στις ώρες εργασίας. Ευθέως τίθεται θέμα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος Ιουλίου στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που «θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Πηγή :  http://www.eoellas.org/index.php?option=com_content&view=article&id=4525%3A---g------------lr--&catid=36%3A2010-06-18-11-04-29&Itemid=103
http://greeknation.blogspot.com/2012/03/blog-post_2464.html

"Πάρτε τα λεφτά σας από τις Τράπεζες": Άρχισαν οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στο Δημόσιο!

Είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ύψους 6.754 ευρώ και από την εφορία δεσμεύτηκε τραπεζικός λογαριασμός του με υπόλοιπο 20,20 ευρώ.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται, σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή όταν η υπόθεση συγκεκριμένου οφειλέτη έγινε αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για την υπόθεση αυτή είχε καταθέσει ερώτηση ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, ζητώντας να ενημερωθεί αν πράγματι ΔΟΥ επέβαλε κατάσχεση τραπεζικής κατάθεσης στην EFG EUROBANK ERGASIAS για οφειλές συγκεκριμένου πολίτη προς το δημόσιο.

Όπως ενημερώνει με το έγγραφο του ο αναπληρωτής υπουργός, η ΔΟΥ επέβαλε αναγκαστική κατάσχεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη για ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών 6.754,32 ευρώ. Μετά από θετική δήλωση της τράπεζας, στην οποία αναφέρεται η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού του συγκεκριμένου οφειλέτη με υπόλοιπο 20,20 ευρώ, αυτό δεσμεύτηκε και αποδόθηκε στη ΔΟΥ.

Ο κ. Οικονόμου θυμίζει ότι με το άρθρο 24 του Ν. 2951/2001 έχει προβλεφθεί η άρση του απορρήτου των κάθε μορφής καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, για την ικανοποίηση κάθε δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του οφειλέτη του και για το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίησή του.

Θυμίζει, επίσης, ότι με την έννοια του όρου "δανειστής", εξομοιώνεται και το δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων για τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του μπορεί να επιβάλλει το αναγκαστικό μέτρο της κατάσχεσης στα χέρια τρίτου.

Αναφέρει ακόμη και ότι ο Κώδικας Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου στον τρίτο επέρχεται αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσας χρηματικής απαίτησης στο δημόσιο και δεν προβλέπεται άρση της κατάσχεσης πριν την εξόφληση του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε.


Πηγή : http://www.eoellas.org/index.php?option=com_content&view=article&id=4524%3A2012-03-04-17-17-21&catid=36%3A2010-06-18-11-04-29&Itemid=103