Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Σκέψεις και προβληματισμοί...

Εδώ και καιρό φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού σαν χώρα.
Μισθοί και συντάξεις έχουν μειωθεί ασφυκτικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οικογένειες δίχως ρεύμα, δίχως την δυνατότητα να θρέψουν τα παιδιά τους.
Παιδάκια παραδίδονται σε ιδρύματα, λόγω της ανωτέρω αδυναμίας των γονέων τους.
Σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω ελλείψεως πετρελαίου.
Μας επιβάλουν φόρους επί φόρων, διατεινόμενοι ότι έτσι θα πατάξουν την φοροδιαφυγή.
κάτι το οποίο φυσικά δεν γίνεται. Το μόνο που γίνεται είναι να μεγαλώνει η εξαθλίωση των νοικοκυριών.
Καταστράφηκε το σύστημα υγείας, άτομα με ειδικές ανάγκες και ανίατες νόσους, βλέπουν καθημερινά να μειώνονται οι παροχές τους, να μην δύνανται να πάρουν τα φάρμακα τους, γιατί  επεβλήθη και σε αυτούς να πληρώνουν 25% συμμετοχή.
Η τιμή του πετρελαίου έφτασε στα ύψη, ο κόσμος προσπαθεί να ζεσταθεί όπως – όπως.
Η ανεργία χτύπησε κόκκινο.
Η μετανάστευση των Ελλήνων, το ίδιο. 
Και από την άλλη, έρχεται η ΔΕΗ, και θέλει για άλλη μία φορά να  μας «αλλάξει τα φώτα» ζητώντας αυξήσεις μέχρι και 49%.
Μα αυτό θα αφανίσει πλέον  ένα σωρό νοικοκυριά … Τα οποία αν τώρα δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό τους, από τον Ιανουάριο δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε τα βασικά είδη διατροφής, μια και η εν λόγω αύξηση θα έχει σαν αποτέλεσμα να ανέβουν κι άλλο όλα τα είδη…
Έχουμε ένα σωρό περικοπές σε βασικά λειτουργικά είδη στα νοσοκομεία και έρχεται ο πρωθυπουργός και επιδοτεί το ίδρυμα του αδερφού του…
Λες και αυτό ήταν μείζονος σημασίας για να βγει η χώρα μας από την κρίση…
Έχουμε να ταΐζουμε τους λαθρομετανάστες στα στρατόπεδα, εις βάρος του Ελληνικού Λαού, ενώ θα έπρεπε να τους στείλουμε πίσω στις πατρίδες τους.
Έχουμε ένα σωρό άλλα σκάνδαλα, επιμελώς κεκαλυμμένα … Γιατί έτσι και ανοιχθούν, η μπόχα τους θα πνίξει τους ίδιους πρώτα και μετά όλη την υφήλιο... Ας μην αναφέρω ότι μέσα στα σκάνδαλα, έχει την ουρά της και η Γερμανία φυσικά... Η Γερμανία που θέλει το αίμα των Ελλήνων (για μία ακόμη φορά)
Ξεπουλήθηκε η εθνική μας κυριαρχία, ο ορυκτός μας πλούτος, έδωσαν την Ελλάδα μας αμαχητί στους ξένους, επικαλούμενοι ότι έτσι θα βγούμε από την κρίση.
Μία κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν… Μία στημένη κατάσταση δεκαετιών…
Κι ακούω τον κάθε πολιτικάντη, το κάθε λαμόγιο καθημερινά στην τηλεόραση, να υπερασπίζεται το μνημόνιο που υπέγραψαν ΑΥΤΟΙ, δίχως καν να ξέρουν τι υπογράφουν, έτσι, ελαφρά τη καρδία, παρέδωσαν την ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ…
Κι ΕΜΕΙΣ τι κάνουμε; 
Σκύψαμε αδιαμαρτύρητα το κεφάλι μας και δεχόμαστε τα πάντα.
Βλέπουμε την καταστροφή και στρουθοκαμηλίζουμε…
Βλέπουμε τα καθημερινά συσσίτια, τα παιδάκια να ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε, και γυρνάμε το κεφάλι μας από την άλλη πλευρά.
Θεωρούμε δηλαδή ότι εμάς δεν θα μας αγγίζει τίποτε;
Μα είναι η Πατρίδα μας που ψυχορραγεί.
Είναι η Πατρίδα μας, δεμένη χειροπόδαρα, που σύρεται στα σκλαβοπάζαρα του κόσμου εξευτελισμένη, προδομένη.
Είναι τα Όνειρα των Παιδιών μας που προδόθηκαν.
Είσαι ΕΣΥ  Έλληνα  που ξανάγινες ραγιάς…
Ο Εφιάλτης ξαναχτύπησε, και το επιτρέψαμε (και συνεχίζουμε δυστυχώς να το επιτρέπουμε) ΕΜΕΙΣ
Είμαστε απλοί θεατές στην Δική μας καταστροφή...  
Και δεν τολμούμε να γίνουμε Πρωταγωνιστές, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να διεκδικήσουμε την Ζωή μας, τα Όνειρα μας, την Πατρίδα μας...
Τι κρίμα ! 
redhead

Υ.Γ. Και για τους τυχόν κακόβουλους ή κακόπιστους, να δηλώσω ότι δεν ανήκω στην Αριστερά, Δεξιά, Κέντρο, Ακροδεξιά.
Δεν ανήκω πουθενά. 
Ανήκω Μόνο στον εαυτό μου και στην Πατρίδα Μου.
redhead

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Νόαμ Τσόμσκι: «Αυτές είναι οι δέκα τεχνικές για να σας ελέγχουν το… μυαλό»

Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και στοχαστής, Νόαμ Τσόμσκι, αναλύει τις δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Το κείμενο αποτελεί μέρος μιας συλλογής συνεντεύξεων του Ν.Τσόμσκι, όπου ο κορυφαίος διανοητής διαπιστώνει διεισδυτικές παρατηρήσεις για τους θεσμούς που διαμορφώνουν τη σκέψη του κοινού και οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία της ισχύος και του κέρδους.

1. Η τεχνική της διασκέδασης
Πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, η τεχνική της διασκέδασης συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και από τις μεταλλαγές που αποφασίστηκαν από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, με ένα αδιάκοπο καταιγισμό διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών….
Η τεχνική της διασκέδασης είναι επίσης απαραίτητη για να αποτραπεί το κοινό από το να ενδιαφερθεί για ουσιαστικές πληροφορίες στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της Ψυχολογίας, της Νευροβιολογίας και της Κυβερνητικής. «Κρατήστε αποπροσανατολισμένη την προσοχή του κοινού, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμαλωτισμένη σε θέματα χωρίς καμιά πραγματική σημασία.
Κρατήστε το κοινό απασχολημένο, απασχολημένο, απασχολημένο, χωρίς χρόνο για να σκέφτεται· να επιστρέφει κανονικά στη φάρμα με τα άλλα ζώα». Απόσπασμα από το Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους.

2 . Η τεχνική της δημιουργίας προβλημάτων, και στη συνέχεια παροχής των λύσεων
Αυτή η τεχνική ονομάζεται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Πρώτα δημιουργείτε ένα πρόβλημα, μια «έκτακτη κατάσταση» για την οποία μπορείτε να προβλέψετε ότι θα προκαλέσει μια συγκεκριμένη αντίδραση του κοινού, ώστε το ίδιο να ζητήσει εκείνα τα μέτρα που εύχεστε να το κάνετε να αποδεχτεί.
Για παράδειγμα: αφήστε να κλιμακωθεί η αστική βία, ή οργανώστε αιματηρές συμπλοκές, ώστε το κοινό να ζητήσει τη λήψη μέτρων ασφαλείας που θα περιορίζουν τις ελευθερίες του. Ή, ακόμη: δημιουργήστε μια οικονομική κρίση για να κάνετε το κοινό να δεχτεί ως αναγκαίο κακό τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών.

3. Η τεχνική της υποβάθμισης
Για να κάνει κάποιος αποδεκτό ένα απαράδεκτο μέτρο, αρκεί να το εφαρμόσει σταδιακά κατά «φθίνουσα κλίμακα» για μια διάρκεια 10 ετών. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν ριζικά νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός) στις δεκαετίες του 1980 και 1990. Μαζική ανεργία, αβεβαιότητα, «ευελιξία», μετακινήσεις, μισθοί που δεν διασφαλίζουν πια ένα αξιοπρεπές εισόδημα· τόσες αλλαγές, που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση, αν είχαν εφαρμοστεί αιφνιδίως και βίαια.

4. Η στρατηγική της αναβολής (Σαλαμοποιήση)
Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσετε ως «οδυνηρή αλλά αναγκαία», αποσπώντας την συναίνεση του κοινού στο παρόν, για την εφαρμογή της στο μέλλον. Είναι πάντοτε πιο εύκολο να αποδεχτεί κάποιος αντί μιας άμεσης θυσίας μια μελλοντική. Πρώτα απ’όλα, επειδή η προσπάθεια δεν πρέπει να καταβληθεί άμεσα.
Στη συνέχεια, επειδή το κοινό έχει πάντα την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «όλα θα πάνε καλύτερα αύριο» και ότι μπορεί, εντέλει, να αποφύγει τη θυσία που του ζήτησαν. Τέλος, μια τέτοια τεχνική αφήνει στο κοινό ένα κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να συνηθίσει στην ιδέα της αλλαγής, και να την αποδεχτεί μοιρολατρικά, όταν κριθεί ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για την τέλεσή της.

5 . Η στρατηγική του να απευθύνεσαι στο κοινό σαν να είναι μωρά παιδιά
Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύντονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν έναν αφηγηματικό λόγο, επιχειρήματα, πρόσωπα και έναν τόνο ιδιαιτέρως παιδικό, εξουθενωτικά παιδιάστικο, σαν να ήταν ο θεατής ένα πολύ μικρ ό παιδί ή σαν να ήταν διανοητικώς ανάπηρος.
Όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται να εξαπατηθεί ο θεατής, τόσο πιο παιδιάστικος τόνος υιοθετείται από τον διαφημιστή. Γιατί; «Αν [ο διαφημιστής] απευθυνθεί σε κάποιον σαν να ήταν παιδί δώδεκα ετών, τότε είναι πολύ πιθανόν να εισπράξει, εξαιτίας του έμμεσου και υπαινικτικού τόνου, μιαν απάντηση ή μιαν αντίδραση τόσο απογυμνωμένη από κριτική σκέψη, όσο η απάντηση ενός δωδεκάχρονου παιδιού». Απόσπασμα από το «Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».

6 . Η τεχνική του να απευθύνεστε στο συναίσθημα μάλλον παρά στη λογική

Η επίκληση στο συναίσθημα είναι μια κλασική τεχνική για να βραχυκυκλωθεί η ορθολογιστική ανάλυση, επομένως η κριτική αντίληψη των ατόμων. Επιπλέον, η χρησιμοποίηση του φάσματος των αισθημάτων επιτρέπει να ανοίξετε τη θύρα του ασυνείδητου για να εμφυτεύσετε ιδέες, επιθυμίες, φόβους, παρορμήσεις ή συμπεριφορές…

7. Η τεχνική του να κρατάτε το κοινό σε άγνοια και ανοησία
Συνίσταται στο να κάνετε το κοινό να είναι ανίκανο να αντιληφθεί τις τεχνολογίες και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιείτε για την υποδούλωσή του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι πιο φτωχή, ώστε η τάφρος της άγνοιας που χωρίζει τις κατώτερες τάξεις από τις ανώτερες τάξεις να μη γίνεται αντιληπτή από τις κατώτερες». Απόσπασμα από το «Ὀπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».

8. Η τεχνική του να ενθαρρύνεις το κοινό να αρέσκεται στη μετριότητα
Συνίσταται στο να παρακινείς το κοινό να βρίσκει «cool» ό,τι είναι ανόητο, φτηνιάρικο και ακαλλιέργητο.

9. Η τεχνική του να αντικαθιστάς την εξέγερση με την ενοχή
Συνίσταται στο να κάνεις ένα άτομο να πιστεύει ότι είναι το μόνο υπεύθυνο για την συμφορά του, εξαιτίας της διανοητικής ανεπάρκειάς του, της ανεπάρκειας των ικανοτήτων του ή των προσπαθειών του. Έτσι, αντί να εξεγείρεται εναντίον του οικονομικού συστήματος, απαξιώνει τον ίδιο τον εαυτό του και αυτο-ενοχοποιείται, κατάσταση που περιέχει τα σπέρματα της νευρικής κατάπτωσης, η οποία έχει μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα της αποχής από οποιασδήποτε δράση. Και χωρίς τη δράση, γλιτώνετε την επανάσταση!

10. Η τεχνική του να γνωρίζεις τα άτομα καλύτερα από όσο γνωρίζουν τα ίδια τον εαυτό τους
Στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, οι κατακλυσμιαία πρόοδος της επιστήμης άνοιξε μια ολοένα και πιο βαθειά τάφρο ανάμεσα στις γνώσει του ευρέως κοινού και στις γνώσεις που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ιθύνουσες ελίτ. Χάρη στη Βιολογία, τη Νευροβιολογία και την εφαρμοσμένη ψυχολογία, το «σύστημα» έφτασε σε μια εξελιγμένη γνώση του ανθρώπινου όντος, και από την άποψη της φυσιολογίας και από την άποψη της ψυχολογίας.
Το σύστημα έφτασε να γνωρίζει τον μέσο άνθρωπο καλύτερα απ’ όσο γνωρίζει ο ίδιος τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το σύστημα ασκεί έναν πολύ πιο αυξημένο έλεγχο και επιβάλλεται με μια μεγαλύτερη ισχύ επάνω στα άτομα απ’ όσο τα άτομα στον ίδιο τον εαυτό τους.
Και όμως για να καταρρεύσουν όλα αυτά αρκεί μια στιγμή αφύπνισης. Το «κόκκινο χάπι» που έλεγε ο Μορφέας στόν Νέο στην ταινία Μatrix. Αν υπάρξει έστω μια φευγαλέα στιγμή αφύπνισης όλο το οικοδόμημα καταστρέφεται και πέφτει όπως μια κουρτίνα, και το κυριότερο η κουρτίνα αυτή δεν μπορεί να αναρτηθεί ξανά. Για αυτό σας παρουσιάζουμε τις 10 τεχνικές, μόλις τις παρατηρήσετε ότι συμβαίνουν γύρω σας και εφαρμόζονται κάθε μέρα, η αφύπνιση έρχεται νομοτελειακά. Για όποιον θέλει περισσότερη αφύπνιση ας διαβάσει το «σπήλαιο του Πλάτωνα» και θα ξημερώσει ένας καινούριος κόσμος.

Πηγή : http://www.parakseno.gr/%CE%BD%CF%8C%CE%B1%CE%BC-%CF%84%CF%83%CF%8C%CE%BC%CF%83%CE%BA%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook