Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Κόβονται χειρουργεία στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης

Μαχαίρι έχει μπει στα χειρουργεία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 40% τα χειρουργεία και να έχει εκτοξευτεί η αναμονή των ασθενών


Οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να δίνουν προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά και να επαναπρογραμματίζουν τα χειρουργεία που δεν χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ουρολογικής κλινικής του νοσοκομείου, όπου οι έξι χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν, πέρυσι μειώθηκαν στις πέντε και πλέον είναι μόλις τρεις. Επιπλέον, στη λίστα αναμονής υπάρχουν αυτήν τη στιγμή περίπου 200 άτομα που περιμένουν να χειρουργηθούν.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Ε’ χειρουργική κλινική του Ιπποκράτειου, όπου από τα έξι χειρουργικά τραπέζια που λειτουργούσαν κάθε βδομάδα, κόπηκαν δύο και πλέον λειτουργούν τέσσερα, γεγονός που έχει αυξήσει την αναμονή για μία χειρουργική επέμβαση σε τουλάχιστον δύο μήνες.
«Υπάρχει μείωση των χειρουργείων κατά 40%, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα τα επείγοντα και κατόπιν τα προγραμματισμένα περιστατικά, τα οποία μεταφέρονται σε άλλη ημερομηνία. Στη γενική εφημερία του νοσοκομείου, για παράδειγμα, στην ορθοπεδική οι γιατροί δεν προλαβαίνουν να χειρουργούν, οπότε δίνουν έμφαση και καλύπτουν τα επείγοντα κι αναγκαστικά τα προγραμματισμένα, όπως οι αρθροπλαστικές, πάνε πίσω», δηλώνει στη «Μ» η διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γωγώ Παπαϊωάννου και προσθέτει ότι «οι εποχές έχουν αλλάξει κι όλοι οι γιατροί βάζουν πλάτη, διότι ξέρουμε ότι ο κόσμος πάσχει και δεν μπορούμε να τον αφήσουμε αβοήθητο».
Παράλληλα, εξηγεί ότι υπάρχει πρόβλημα εξαιτίας της συνταξιοδότησης των αναισθησιολόγων και προσθέτει ότι οι δυσκολίες εντοπίζονται κυρίως στις κλινικές του μπλε κτιρίου, όπου βρίσκονται μία χειρουργική κλινική, η ουρολογική, η ΩΡΛ, η οφθαλμολογική, η νευροχειρουργική, η ορθοπεδική και η παιδοχειρουργική.
«Αρχικά υπήρχαν τρία αναισθησιολογικά τμήματα στο νοσοκομείο, εκ των οποίων τα δύο συνενώθηκαν και τώρα είναι δύο. Κι αυτά, με το νέο οργανισμό του νοσοκομείου θα συνενωθούν σε ένα, ώστε να υπάρχει καλύτερη οργάνωση και συντονισμός. Οι αναισθησιολόγοι του κτιρίου που βρίσκεται δίπλα από το κεντρικό νεοκλασικό κτίριο του Ιπποκράτειου στηρίζουν το τμήμα μεταμοσχεύσεων που έχει χειρουργεία χωρίς προγραμματισμό και οι άλλοι του μπλε κτιρίου τα υπόλοιπα τμήματα. Συνολικά λίγο πριν τα Χριστούγεννα έφυγαν με σύνταξη έξι αναισθησιολόγοι, τρεις από κάθε τμήμα», τονίζει η κ. Παπαϊωάννου.
Σύμφωνα με την ίδια, το ιδανικό θα ήταν να έρθουν τουλάχιστον πέντε αναισθησιολόγοι. Ωστόσο, καταβάλλονται προσπάθειες από τη διοίκηση του νοσοκομείου να έρθουν τρεις αναισθησιολόγοι, είτε από άλλα νοσοκομεία, είτε επικουρικοί, είτε ακόμη και με μπλοκάκι. Πάντως, εκτιμά ότι σε περίπου ένα μήνα θα έχουν έρθει τουλάχιστον οι δύο κι αργότερα κι ο τρίτος.

Ραντεβού το 2014 για μία επέμβαση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Απογοητευτική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζει στη «Μ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης(ΕΝΙΘ), Χρήστος Παπαστεργίου, οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να περιμένουν από έξι μήνες έως κι ένα χρόνο προκειμένου να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση, όπως για παράδειγμα χολής ή αρθροπλαστική.
«Σε πολλά νοσοκομεία οι πολίτες κλείνουν ραντεβού για το 2014, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και υλικών. Επίσης, στην ανατολική Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει παιδίατρος του ΕΣΥ, ενώ υπάρχουν μαιευτικές κλινικές που δεν έχουν… μαιευτήρα και χειρουργεία χωρίς αναισθησιολόγους», επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου.
Μάλιστα, όπως αναφέρει, στο νοσοκομείο «Παναγία», δεν υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί σε εξέταση τροπονίνης ένας ασθενής για τον οποίο υπάρχει υποψία εμφράγματος, καθώς το μικροβιολογικό τμήμα έκλεισε. Έτσι, θα πρέπει να έρθει ασθενοφόρο από το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στο «Παναγία» για να παραλάβει τον ασθενή, να τον διακομίσει στον «Άγιο Παύλο», προκειμένου να γίνει η εξέταση και στη συνέχεια να τον πάει πάλι πίσω στο «Παναγία».
«Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η διαφθορά στα νοσοκομεία συνεχίζεται. Ζητούμε να ανοίξουν οι λογαριασμοί των διοικητών των νοσοκομείων, των διευθυντών κλινικών και των υπαλλήλων που εμπλέκονται με τις προμήθειες», λέει ο κ. Παπαστεργίου.

Πηγή : http://www.makthes.gr/news/reportage/98936/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου