Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Παρακρατούν συντάξεις αναπήρων για νοσήλια!



ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ, ΑΠΟ ΤΟ 40% ΕΩΣ ΤΟ 80%

Σε κοινωνικό έγκλημα σε βάρος χιλιάδων ανήμπορων, αναπήρων και χρονίως πασχόντων προχώρησε η κυβέρνηση, εξαναγκάζοντάς τους να πληρώνουν το 40%-80% της σύνταξής τους στα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία που τους περιθάλπουν.
Σε κατεπείγουσα εγκύκλιο το ΙΚΑ γνωστοποιεί ότι «οι περιθαλπόμενοι σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και για όσο χρονικό διάστημα αυτοί διαμένουν μόνιμα εντός των φορέων αυτών, συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψής τους με ποσοστό επί της σύνταξης που λαμβάνουν.
"Με απόφαση του υπουργού Υγείας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται το ποσοστό συμμετοχής κλιμακωτά, ανάλογα με τη σύνταξη του κάθε περιθαλπόμενου, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του, το όργανο ελέγχου και διαχείρισης των χρημάτων και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Αντίθετοι όροι στις συναφθείσες συμβάσεις μεταξύ των δημόσιων φορέων που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης με τους ασφαλιστικούς φορείς δεν ισχύουν".

Σε εκτέλεση των προαναφερόμενων διατάξεων εκδόθηκε η κοινοποιούμενη υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία το παρακρατηθέν ποσό της σύνταξης αποδίδεται είτε απ' ευθείας από τον ασφαλιστικό φορέα στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που φιλοξενεί τον περιθαλπόμενο είτε παρακρατείται απ' ευθείας από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στο ΝΠΔΔ καθορίζεται κλιμακωτά ως ακολούθως:
* για σύνταξη μέχρι 360 ευρώ, ποσοστό 40%,
* για σύνταξη από 360,01 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ποσοστό 50%,
* για σύνταξη από 500,01 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ποσοστό 60%,
* για σύνταξη από 1.000,01 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ, ποσοστό 70%,
* για σύνταξη από 1.500,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 80%.
Δεδομένου ότι η υπουργική απόφαση ορίζει δύο εναλλακτικές, δηλαδή είτε απόδοση του ποσού από τον ασφαλιστικό οργανισμό στο ΝΠΔΔ είτε παρακράτηση απ' ευθείας από το ΝΠΔΔ, το ΙΚΑ έπειτα από συνεννόηση με το θεραπευτήριο, είτε θα χορηγεί στοιχεία με το καθαρό ποσό της σύνταξης, οπότε το θεραπευτήριο θα αναζητεί το αντίστοιχο ποσό απ' ευθείας από τον περιθαλπόμενο, είτε θα δίνει εντολή στη μηχανογράφηση για παρακράτηση του ποσού της σύνταξης και απόδοσής του στο θεραπευτήριο.

Πηγή : http://mobile.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου