Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Πολλαπλή υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε τοπικό και ξένο νόμισμα κατά δύο βαθμίδες, από B- σε CCC.

Το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας μας υποβαθμίστηκε επίσης, σε C από B που ήταν προηγουμένως.

Συνάμα, ο οίκος Fitch υποβάθμισε το Ανώτατο Όριο (Country Ceiling) της Ελλάδας σε B-. Η συγκεκριμένη μέτρηση αποτελεί την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης για την πιθανότητα επιβολής περιορισμών στη μεταφορά και μετατροπή κεφαλαίου και συναλλάγματος στη χώρα μας.

Σε σχετικό δελτίο τύπου, ο οίκος Fitch τονίζει ότι οι πολλαπλές υποβαθμίσεις συνιστούν αντανάκλαση του «αυξημένου κινδύνου» ότι η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να παραμένει στην ευρωζώνη.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας καταδεικνύουν την «έλλειψη λαϊκής και πολιτικής υποστήριξης» για το πρόγραμμα διάσωσης.

Ο οίκος αξιολόγησης συνεχίζει ότι εάν οι επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν επιτρέψουν τη συγκρότηση κυβέρνησης με «εντολή να συνεχίσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μία έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ θα ήταν πιθανή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου