Πέμπτη 4 Απριλίου 2013
«Σπάνε» τα ισόβια για τους καταχραστές του Δημοσίου
«Σπάνε» τα ισόβια για τους καταχραστές του Δημοσίου με διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το ενέχυρο, εφόσον οι καταχραστές επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που καταχράστηκαν, ενώ με άλλη διάταξη παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη όσων έχουν διαπράξει μέχρι τώρα αδικήματα που τιμωρούνται μέχρι ένα έτος. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με διάταξη του επίμαχου νομοσχεδίου, προβλέπεται «παράθυρο» για τα άτομα που κατηγορούνται για κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/1950. Για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται σε βάρος των καταχραστών ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Όπως προβλέπει η νέα διάταξη, εφόσον ο κατηγορούμενος για κατάχρηση συμφωνήσει να «ικανοποιήσει πλήρως το ελληνικό Δημόσιο και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα» (δηλαδή να επιστρέψει όλα τα χρήματα που του έχουν καταλογιστεί ότι καταχράστηκε): α) Μέχρι την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, επιβάλλεται στον κηρυχθέντα ένοχο ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, β) Μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και γ) Μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως δέκα ετών.
Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση δεν ισχύει για τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και της απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι με άλλη διάταξη παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη όσων έχουν διαπράξει αδικήματα για τα οποία προβλέπεται φυλάκιση μέχρι ένα έτος. Η ρύθμιση αυτή δεν καταλαμβάνει τις περιπτώσεις άρνησης καταβολής διατροφής, της άρνησης από πλευράς εργοδοτών καταβολής εργατικών απαιτήσεων εργαζομένων και τις παραβάσεις από συναλλαγές που αφορούν αγορές με πίστωση. Η νέα ρύθμιση, όπως είπε ο κ. Ρουπακιώτης, καταλαμβάνει ορισμένες χιλιάδες πολιτών, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός τους και αποσκοπεί στο να «ελαφρυνθούν» τα δικαστήρια από εκκρεμείς υποθέσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Ακόμη, προβλέπεται η σύσταση ειδικού σώματος δικαστών- πραγματογνωμόνων που θα απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες (γραφολόγους, οικονομολόγους, τραπεζίτες, πολεοδόμους, κ.λπ.).Το νέο αυτό σώμα θα συνδράμει κατά το στάδιο των προανακρίσεων και θα υποβοηθά γενικά την όλη ανακριτική διαδικασία. Το νέο αυτό σώμα θα επανδρωθεί με την πρόσληψη 250 επιστημόνων που θα κατανεμηθούν σε όλα τα Εφετεία της χώρας.
Επίσης, στο επίμαχο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις που αφορούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης, τα ΜΜΕ θα υποχρεώνονται πλέον να δημοσιεύουν επανορθώσεις για λανθασμένα δημοσιεύματα ή δημοσιεύματα που θίγουν πολίτες.
Αναλυτικότερα, αν και σήμερα η υποχρέωση αυτή προβλέπεται στην πράξη καταστρατηγείται, καθώς τα ΜΜΕ δεν λαμβάνουν υπ' όψη τις επιστολές επανόρθωσης των πολιτών ή τις δημοσιεύουν κατ΄ επιλογή.
Τώρα όμως, εάν δεν συμμορφώνονται τα ΜΜΕ στις επιστολές επανόρθωσης, τότε ο θιγόμενος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από το Ειρηνοδικείο του τόπου έκδοσης της εφημερίδας, περιοδικού, κ.λπ. να διατάξει την υποχρεωτική δημοσίευση της επανόρθωσης και να επιβάλλει στα ΜΜΕ χρηματική ποινή έως 500 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης δημοσίευσης της επανόρθωσης. Το Ειρηνοδικείο πρέπει να αποφανθεί επί του αιτήματος επανόρθωσης μέσα σε δύο 24ωρα.
Εξάλλου, στο επίμαχο νομοσχέδιο για το ενέχυρο προβλέπεται ότι το ύψος της χρηματικής ποινής για την ικανοποίηση ηθικής βλάβης αδικήματος που τελέστηκε «διά του Τύπου», μπορεί να είναι πλέον κατώτερη των 30.000 ευρώ που προβλέπει σήμερα η σχετική νομοθεσία.
Ύστερα από σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, που έκρινε αντίθετη στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας την ισχύουσα ρύθμιση που προβλέπει την υποχρεωτική επιβολή («πλαφόν») προστίμου 30.000 ευρώ στις περιπτώσεις ικανοποίησης για ηθική βλάβη, το υπουργείο Δικαιοσύνης προσαρμόζει τη νομοθεσία (Ν. 1178/1981 και 2243/1994). Κατόπιν αυτών το ύψος του προστίμου θα καθορίζεται πλέον ανάλογα με το βαθμό της παραβατικότητας του ΜΜΕ.
Τέλος, σε παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι οι δικαστές προφυλακίζουν πλέον εμπλεκομένους στη Δικαιοσύνη πάρα πολύ εύκολα σε σχέση με το παρελθόν, ο κ. Ρουπακιώτης, μιλώντας ως επιστήμονας, όπως χαρακτηριστικά είπε και όχι ως υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε ότι πιστεύει βαθύτατα ότι δικαστές και εισαγγελείς πρέπει να επιτελούν το ίδιο το καθήκον τους σε κάθε εποχή. Και προσέθεσε ότι «"τα πτώματα" δεν είναι πολύ δύσκολο να τα τιμωρήσεις».
Πιστεύω, συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι οι Έλληνες δικαστές επιλέγουν να τιμωρήσουν παραβάτες και εγκληματίες και όχι «πτώματα». Το υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει ότι δεν αποδέχεται ακτιβιστικές λογικές στο δικαστικό σύστημα και πιστεύει ότι αυτό τις αποφεύγει, κατέληξε ο κ. Ρουπακιώτης.
Πάντως, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η αναφορά του σε «πτώματα» αφορά τις κοινωνικά αποδυναμωμένες ομάδες συμπολιτών μας και όχι σε πρώην και νυν πολιτικούς αξιωματούχους.
Πηγή : http://www.enikos.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου