Κυριακή 1 Μαΐου 2011

"Έφυγε" ο ήρωας της αντίστασης Απόστολος Σάντας

Ο Λάκης Σάντας, μια από τις πιο ηρωικές μορφές της αντίστασης, που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν την σβάστικα από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης τον Μάιο του 1941, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Ήταν από τις σεμνές και ανιδιοτελής μορφές της αντίστασης για την οποία συνήθιζε να λέει: "Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια".

Η αποκαθήλωση της σβάστικας άναψε την φλόγα της αντίστασης στην Ελλάδα και συγκίνησε ολόκληρη την Ευρώπη. Ξημέρωνε 31 Μαΐου του 1941 όταν ο Απόστολος Σάντας μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν την σβάστικα, που κυμάτιζε βεβηλώνοντας τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Δυο 19χρονοι με γενναία καρδία έδωσαν το σύνθημα της αντίστασης κατά του κατακτητή και συγκίνησαν όλη την Ευρώπη.

Ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 στη Λευκάδα και σπούδασε στη Νομική σχολή. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ και βγήκε στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Εξορίστηκε στην Ικαρία και την Μακρόνησο. Διέφυγε στην Ιταλία ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου και έζησε μέχρι το 1962. Το 1963 επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ο Μανώλης Γλέζος, έμαθε για τον χαμό του αδερφικού του φίλου, στην Μυτιλήνη, όπου βρισκόταν για πολιτική εκδήλωση.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε την θλίψη του για την μεγάλη απώλεια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε ανακοίνωσή του, επισήμανε: "Υπήρξε αληθινός ήρωας, πρόσωπο-σύμβολο για την Ελλάδα,που δεν εξαργύρωσε την προσφορά του και δεν αντάλλαξε τον πατριωτισμό και το Δημοκρατικό μεγαλείο του".

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας για τον Λάκη Σάντα είπε ότι "υπήρξε μια μορφή σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης. Με τις αρχές του, με τους αγώνες του , με τη στάση του, μας έδειξε έναν δρόμο που αποτελεί παρακαταθήκη για όλους μας".

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς τόνισε: "Στο πρόσωπό του ο Ελληνισμός αναγνωρίζει τον πιο αγνό πατριωτισμό. Εκείνο που τον έκανε να αναζητά τι μπορούσε να δώσει και  όχι τι να πάρει από την πατρίδα".

Την θλίψη του εξέφρασε το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, για τον θάνατο του "αγωνιστή Λάκη Σάντα που με τόλμη συμμετείχε το Μάη του 1941 στο κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από τον βράχο της Ακρόπολης".

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε: "Με τη γενναιότητα του, τη σεμνότητά του και τις αξίες του αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς και διαρκούς έμπνευσης για όλες τις επόμενες γενιές".

"Ο Απόστολος Σάντας υπήρξε ένα σύμβολο της αντίστασης του λαού μας κατά της γερμανικής κατοχής και του φασισμού" δήλωσε η Δημοκρατική Αριστερά".

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, στην ανακοίνωσή τους, σημείωσαν: "Πόση δύναμη μπορεί να έχει μία μη βίαιη συμβολική διαμαρτυρία ακόμη και σε καιρούς της πιο βάρβαρης και ακραίας βίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου