Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Και σε τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο σταμάτησε το σύστημα ψύξης

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και σε δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία

 
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε και  δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, και σε τρίτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, στην επαρχία Ιμπαράκι, σταμάτησε το σύστημα ψύξης. Πρόκειται για μία μονάδα που βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκυο, στο οποίο μάλιστα είχε καταγραφεί πυρηνικό ατύχημα το 1999.  Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή του εργοστασίου Οναγκάουα και οι αρχές προσπαθούν να καθορίσουν την πηγή της ραδιενέργειας. Ωστόσο, οι Ιάπωνες ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην Οναγκάουα οφείλονται στη διαρροή από το εργοστάσιο Φουκουσίμα. 
Στο μεταξύ μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία στο άλλο πυρηνικό εργοστάσιο, της Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power Co (TEPCO) ετοιμαζόταν να ρίξει σήμερα θαλασσινό νερό και στον αντιδραστήρα 2 του εργοστασίου Φουκουσίμα  Νταϊίτσι (ή Φουκουσίμα 1). Θαλασσινό νερό διοχετεύει ήδη στους αντιδραστήρες 1 και 3, με στόχο να τους ψύξει και να μειώσει την πίεση που ασκείται στη μονάδα. Χθες, στον αντιδραστήρα 1 έγινε έκρηξη και διαρροή ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας έκρηξης στο εργοστάσιο «εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου».

Οι ειδικοί τονίζουν πως ο αντιδραστήρας 3 θεωρείται πιο επικίνδυνος από τον 1 καθώς περιέχει ουράνιο και πλουτώνιο. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση 300 χλμ από το Τόκιο. Τόσο στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες περιοχές, θ'αρχίσουν από αύριο διακοπές στην παροχή του ηλεκτρικού διάρκειας περίπου τριών ωρών. Οι διακοπές κρίνονται αναγκαίες λόγω της μείωσης στην παραγωγή ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Αυξημένα τα επίπεδα ραδιενέργειας

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή έχουν αυξηθεί πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Οι αρχές έχουν απομακρύνει περισσότερους από 170.000 κατοίκους σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό.

Για τη χειρότερη κρίση της χώρας από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν. «Η παρούσα κατάσταση όπως διαμορφώνεται με το σεισμό, το τσουνάμι και τα πυρηνικά εργοστάσια είναι, κατά έναν τρόπο, η χειρότερη τα τελευταία 65 χρόνια, από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο». Απευθύνοντας ο ίδιος έκκληση στους πολίτες, τόνισε: «Το αν οι Ιάπωνες μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση εξαρτάται από τον καθένα από εμάς. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι, μένοντας ενωμένοι».

 Φοβούνται νέο Τσερνόμπιλ

Αμερικανοί ειδικοί επισημαίνουν πως ο κίνδυνος για ένα «νέο Τσερνόμπιλ» είναι πολύ μεγάλος.

Μπροστά στον άμεσο κίνδυνο τήξης στον πυρήνα του αντιδραστήρα, οι αρχές στην Ιαπωνία σχεδιάζουν να μοιράσουν χάπια ιωδιούχου καλίου στον πληθυσμό. Αν ληφθούν προληπτικά, τα χάπια αυτά προστατεύουν τον θυρεοειδή από την απορρόφηση του ραδιενεργού στοιχείου ιώδιο-131. Είχαν χρησιμοποιηθεί και στο ατύχημα του Τσερνόμπιλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου